17.7 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Srečanje predsednika RS s predstavniki slovenske manjšine v Italiji

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je včeraj, 1. julija 2019, sprejel predsednika obeh krovnih organizacij slovenske manjšine v Italiji, Ksenijo Dobrila, predsednico Slovenske kulturno-gospodarske zveze in Walterja Bandlja, deželnega predsednika Sveta slovenskih organizacij.

Predstavnika slovenskih zamejcev sta predsednika Pahorja seznanila s položajem slovenske manjšine v Italiji, pri čemer sta posebej izpostavila vprašanje vrnitve Narodnega doma, zlasti v luči obeleževanja 100. obletnice požiga Narodnega doma, ki ga obeležujemo prihodnje leto. Ob tem sta poudarila, da bodo letošnjo prireditev prvikrat skupaj priredile organizacije slovenske manjšine. Predsednika republike sta povabila na slovesnost, kar je predsednik z veseljem sprejel. Prireditve se bo udeležil v želji po dobrih in prijateljskih odnosih s sosednjo Italijo.

V pogovoru je predsednik Pahor, tudi v luči skrbi za položaj slovenske manjšine, poudaril pomen krepitve dobrega sosedstva in prijateljstva med državama. Tako je, skupaj s sogovornikoma, pozitivno ocenil odločitev za vzpostavitev skupnih slovensko-italijanskih patrulj na meji, ki mora ostati odprta, v vzajemno korist obeh narodov in držav.

Sestanka se je udeležili tudi generalni konzul v Trstu Vojko Volk.

Zadnje novice

Sorodne vsebine