11.1 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Slovesna otvoritev vodovodnega sistema na Leskovški planoti

V petek, 17. maja 2019, se je z uradno otvoritvijo zaključila izgradnja 15 kilometrov dolgega vodovodnega sistema po Leskovški planoti. Prireditev je potekala pred novim objektom vodohrana Škrjanščica, ki se s svojo podobo lepo umešča v naravno okolje.

 

Projekt izgradnje vodovoda po Leskovški planoti, ki zajema območje naselij Leskovec, Gorenje Brezovo, Vrh pri Višnji Gori, Kamno Brdo, Sela pri Višnji Gori ter Velika in Mala Dobrava, je bila dolgoletna želja krajanov, na katero so čakali kar nekaj desetletij. Planota leži v neposredni bližini Trstenika, ki se ponaša z najboljšim virom pitne vode daleč na okoli. Gradnja pa se je zaradi zahtevnosti in obsežnosti čakala vse do zadnjih let.

»Da se je gradnja sploh začela, gre velika zahvala tudi prejšnji sestavi Občinskega sveta 2014 – 2018, ki so razumeli, da je Leskovška planota še edini večji del v občini brez javnega vodovoda«, je na otvoritvi povedal župan Dušan Strnad ter dodal: »Danes se je z izgradnjo oskrbelo okrog 150 gospodinjstev v sedmih vaseh. Gotovo se brez osnovne infrastrukture, kot je pitna voda, v današnjem času ne da razmišljati o ničemer, še najmanj o razvoju turizma. Tu so čudoviti kraji, ki ponujajo številne priložnosti.« Občina je za izgradnjo prejela nekaj nepovratnih sredstev s strani države, dobra dva milijona sredstev pa je namenila iz občinskega proračuna.

Za Krajevno skupnost Višnja Gora je omenjena pridobitev velikega pomena, saj je voda osnovna dobrina za življenje. Tako kot župan je tudi predsednik KS Višnja Gora Janko Zadel v nagovoru pozval krajane po priključitvi na javni vodovod. Zakonodaja namreč določa, da sčasoma vaški vodovodi ne bodo več ustrezali normativom, ki jih določa zakon o pitni vodi.

Projekt je poleg izgradnje vodovoda zajemal še izgradnjo nekaterih objektov. Na Škrjanščici je zgrajen nov vodohran, na Veliki Dobravi pa obnovljen. Prav tako so vgrajeni trije razbremenilniki in dograjeno črpališče Trstenik.

Direktor izvajalskega podjetja Javnega komunalnega podjetja Grosuplje Stane Stopar je na otvoritvi še posebej ponosen na vodohran Škrjanščica, saj je to njihov prvi objekt na vodovodnih sistemih, ki je v celoti energetsko samooskrben. Napaja se iz sončnih panelov (80 % energije) in vetrne elektrarne (20 %). Energija, ki se akumulira v baterijah pa dejansko zadošča za vsa vzdrževalna dela, ki bodo na tem objektu.

Blagoslov opravljenih del je opravil višnjanski župnik Slavko Judež, za glasbeno popestritev pa so poskrbeli člani vokalne zasedbe Višnjanski fantje in harmonikaš Sandi. Po prerezu traku in ogledu del se je družabno srečanje nadaljevalo v dvorani gasilskega doma na Vrhu pri Višnji Gori. Člani vodovodnega odbora in vaščani Leskovške planote pa so se s podelitvijo spominskih plaket najbolj zaslužnim zahvalili za opravljeno delo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine