9.2 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Slovenski ornament ohranja ljudsko umetnost, ki je del naše zgodovine in estetika našega naroda

Pred dvema letoma je Katarina Karlovšek zasnovala kolekcijo darilnih izdelkov Slovenski ornament Jože Karlovšek. Jože Karlovšek (1900 – 1963) je bil raziskovalec, gradbenik in slikar, ki je svoje življenje posvetil raziskovanju slovenskega ornamenta. Bil je častilec slovenske lepote in vsega slovenskega.

Jožetova vnukinja Katarina je kar sedem let snovala kolekcijo, preden je le-ta ugledala luč sveta. Dedkovi ornamenti, ki jih Katarina zelo občuduje, izžarevajo slovensko lepoto, zato jih je želela podrobneje predstaviti in približati širši javnosti. Skupaj s sodelavci pripravlja tudi obsežno knjigo o delu njenega deda Jožeta Karlovška, ki bo predvidoma izšla leta 2021 ali 2022. Jože Karlovšek je bil izredno plodovit in je za seboj pustil neprecenljivo bogat opus. Ornament ga je povsem prevzel in vsak dan je ustvarjal stotine novih ornamentalnih domislic ter skoraj večino noči presedel za risalno desko.

KATARINA karlovsek1JPG

Kolekcija trenutno vsebuje 50 izdelkov, ki jim je skupno to, da jih krasi slovenski ornament. Katarina izdelke izbira zelo premišljeno, nato sledi razvoj – aplikacija ornamenta na izdelek. Razvoj traja toliko časa, dokler ne doseže skladnosti in popolne lepote. »Ornament na izdelku razvijam in kombiniram toliko časa, dokler ne njegove lepote ne začutim v sebi,« pove Katarina. »Vsak izdelek mi mora biti všeč. Mislim, da je na podoben način ustvarjal ornamente tudi Jože Karlovšek. Toliko časa je ustvarjal, dokler ni zaklical: Lepo je, to je lepota po slovensko!« je še povedala Katarina, ki ji pri razvoju izdelka pogosto pomagajo tudi proizvajalci. Katarina namreč želi, da soustvarjajo skupaj z njo in prenašajo svoje znanje in dolgoletne izkušnje na izdelke.

Prvi izdelek kolekcije je bilo ravno nalivno pero, izdelan v Sloveniji, v podjetju Vivapen. Kmalu so kolekcijo bogatila nova nalivna peresa z različnimi debelinami konice in v različnih barvnih kombinacijah: od tradicionalnega večbarvnega ornamenta na beli podlagi do zlato-srebrnih kombinacij.

rokovnik 5 Medium Rokovnik

Letošnje leto so skupaj z Celjsko Mohorjevo založbo izdali rokovnik, ki so ga kupci zelo lepo sprejeli. Pomembno je tudi sodelovanje kolekcije z znanimi slovenskimi proizvajalci: Steklarna Hrastnik je izdelala steklenico ter kozarce z lasersko graviranim ornamentom, Zlatarna Celje je izdelala srebrnik, ki je zasnovan v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem. Kolekcijo dopolnjujeta tudi dve liniji nakita: prva je izdelana v Slovenskem etnografskem muzeju, druga iz Swarovski kristalov v beading tehniki (beading tehnika je nizanje steklenih kroglic na nitko). Kolekcijo dopolnjujejo še roler pisala, flumastri, več vrst zvezkov, dišava za prostor in ročno izdelana torba. Zelo so priljubljene tudi skodelice z ornamentom, Emo lončki ter različni magnetki. Letos so zasnovali novo kolekcijo skupaj z Marijinim svetiščem na Brezjah, poleg tega pa je Katarina zanje zasnovala tudi mašne plašče.

nakit

Profesor dr. Janez Bogataj pravi, da je kolekcija Slovenski ornament Jože Karlovšek v spominkarski in darilni ponudbi Slovenije zapolnjuje vrzel z uporabnimi izdelki, ki niso sami sebi namen, s svojimi oblikami, vsebinami in uporabnostmi pa zgledno predstavljajo tako kulturno dediščino Slovenije kot prizadevanja na področjih sodobnih ustvarjalnosti: »Kolekcija izdelkov z ornamentom Jožeta Karlovška je takšna, kakršne pri nas še nismo poznali, tako v vsebinskem kot tudi aplikativnem razponu.»

Kolekcija slovenski ornament pomeni ohranjanje ljudsko umetnosti, ki je del naše zgodovine, estetika našega naroda. Ornament je lep ter poudarja tradicijo, izdelki pa so v največji možni meri narejeni v Sloveniji in tipični za Slovenijo.

Najnovejši izdelek, ki je trenutno v razvoju, je dragoceno nalivno pero s slovenskim ornamentom in nastaja v sodelovanju z odličnim slovenskim oblikovalcem Oskarjem Kogojem.

Zadnje novice

Sorodne vsebine