26.3 C
Ljubljana
torek, 15 junija, 2021

Primerjava z zgodovinskim spominom ni zgolj slučajnost!

Če hočem opravičiti  naslov, se moram dotakniti »Kralja, ki še vedno spi pod Peco«.  Gre za Madžarskega kralja  Matija  Kurvina  ( 1485 – 1490) ,ki se je Slovencem globoko zakoreninil v srca  –  »da je še za mnoge rešitelj  Slovenstva«! 

Že dvajset  in več let   se  cinca okrog gradnje daljnovoda 400 KV  Cirkovci – Pince.   Za  Slovenijo je namreč smotrna  tudi  »vzhodna povezava« z daljnovodom   preko meje v Pincah   s sosednjo Madžarsko.  Visoko napetostno vozlišče  v Cirkovcih pa je  samo tri  km zahodneje  od Kidričevega, od koder se z elektriko oskrbuje tudi Talum. Zato je ta daljnovod za tovarno aluminija v Kidričevem tudi v interesu.

 O tej elektro povezavi se je  v ( režimskih) mediji kar lep čas poročalo da je v projektu,   a praktično se je samo stopicalo na mestu.  (še  dobro, da je bila  izdelana projektna dokumentacija).  Jamralo se je  o  vsemogočih preprekah!  Največji problem v Podravju je bila tako imenovana »Natura« –  niz vodno ekološko zaščiteno področje  na desni strani Ptujskega jezera, katero bi bodoči daljnovod moral prečkati.  O  preprekah in težavah pa se je  govorilo tudi drugje na trasi.   Tako se je gradnja  tega daljnovoda odmikala iz leta v leto.   

 Sedanja Janševa  vlada pa je zadevo prestavila v višjo brzino!   (Pa  še to nebi bilo vse,  če se  pri tem  tudi sedaj  režimski mediji nebi  obnašali ignorantsko).   Ob podpisu  pogodbe v Kidričevem z  Madžari, ki so tudi  nemudoma pristopili h gradnji, se je tako rekoč  istočasno  tudi  zapičila prva lopata v Cirkovcih.   Madžare  je zastopal  sam predsednik g. Orban , Hrvate, (ki se bodo tudi povezali na ta daljnovodom)  pa je zastopal podpredsednik vlade ter še g. Janša  za Slovenjo. V  bližnjih Cirkovcih sem se  sam prepričal o  gradnji, o betonskih delih  daljnovoda po Slovenskih Goricah in Pomurju, pa sem izvedel od tam  mimoidočih.

 Pravzaprav meje ob tem dogodku pred dvema mesecema presenetilo  umaloževajoče  – ignorantsko poročanje naših – še vedno režimskih« medijev. (Tudi takrat sem  je kritiziral   po FB).  (»Moj dnevnik«,   je  samo  spodaj na  prve strani časopisa  priobčil  malo   fotografijo g . Orbana v Kidričevem, kjer  še v »naši tovarni« vedno dela  surovi aluminij!     

Dodatna elektro povezava bi naj tudi   pomagala pri  boljši  oskrbi  z elektriko,  ki je tudi surovino za proizvodnjo surovega aluminija. V  bližnjih Cirkovcih sem se  sam prepričal o  gradnji, o gradnji betonskih delih  daljnovoda po Slovenskih Goricah in Pomurju, pa sem izvedel od tam  mimoidočih.

Talumu  v Kidričevem (kjer sem si tudi prislužil penzijo), bi  ta  možnost sodelovanja pri nadaljnji proizvodnji  surovega aluminija lahko koristila, saj imajo tudi  Madžari svojo   tovarno aluminija in s tem izkušnje pri proizvodnji te kovine v sorazmerni bližnji. Njihova podobna  tovarna je  v Ajki, severno od   Blatnega jezera.   Ta vidik so menda imeli v misih tudi Nemci, ko se odločili za lokacijo tovarne v takratnem Sterntallu l.  1942.  V bližini Ajke – Blatnega jezera  imajo Madžari  tudi   rudnike  boksita! 

 Ali se  zgodovina ponavlja? 

Rajko  Topolovec

Zadnje novice

Sorodne vsebine