1.3 C
Ljubljana
sobota, 4 februarja, 2023

(PREJELI SMO) Slovenska pomoč s hrano za več kot 2000 razseljenih oseb zaradi konflikta v Etiopiji

Piše: Blagovest.si

V avgustu 2022 se je konflikt na območju Tigraja v severni Etiopiji ponovno okrepil. Humanitarne razmere na območju so se zelo poslabšale. Na sto tisoče ljudi je poiskalo varno zatočišče v sosednjih regijah in trpijo pomanjkanje in lakoto, saj so večinoma ostali brez vsega imetja.

Med njimi je tudi veliko otrok, ki jim grozi podhranjenost. Poleg konflikta je letos že tako revne prebivalce Etiopije prizadela tudi najhujša suša v zadnjih štiridesetih letih. K lajšanju akutne lakote zaradi konfliktov in suše v Etiopiji je prispevala tudi Slovenija s humanitarno pomočjo za 2.104 notranje razseljenih oseb. Slovenska Karitas je v sklopu triletnega humanitarnega strateškega partnerstva z Ministrstvom za zunanje zadeve Republike Slovenije od septembra do novembra 2022 izvedla projekt “Humanitarna pomoč s hrano za notranje razseljene osebe zaradi konflikta v Etiopiji” v skupni vrednosti 60.330 EUR. Ministrstvo za zunanje zadeve RS je za pomoč zagotovilo 55.000 evrov, Slovenska Karitas pa dodatnih 5.330 evrov.

Slovenska Karitas je projekt izvedla v sodelovanju s Caritas Etiopija. Sodelavci Caritas Etiopija so v sodelovanju s predstavniki lokalnih avtoritet na terenu v okrožju Habru v regiji  Amhara poiskali najbolj ranljiva gospodinjstva, ki so izgubila vse imetje, pridelke, živino in živijo v veliki revščini v začasnih zatočiščih. Vsak od izbranih 2.104 ranljivih notranje razseljenih oseb iz 636 gospodinjstev, ki so iz Tigraja pribežali v okrožje Habru, je v sklopu projekta prejel 15 kg moke, 0,5 litra olja in 1,5 kg stročnic, kar zadošča za osnovno  preživetje za 1 mesec.
Posebna pozornost je bila namenjena družinam z otroci pod 5 let starosti in večjim številom otrok ter ranljivim družinam/gospodinjstvom, ki jih vodijo ženske, tudi nosečnice in doječe matere, gospodinjstvom s starejšimi in kjer živijo ljudje z različnimi oblikami invalidnosti. Še posebej je bila ta pomoč potrebna za otroke do 5 let, ki jim je grozila lakota in podhranjenost ali celo izguba življenja.

Več TUKAJ

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine