13.6 C
Ljubljana
nedelja, 1 oktobra, 2023

(PREJELI SMO) Povezani smo močnejši

Piše: Mag. Mojca Vaupotič

V petek 6. maja in v soboto 7. maja 2022 je v Bohinjski Bistrici potekal posvet, simbolično poimenovan »Povezani smo močnejši«, na katerem so se zbrali predstavniki invalidskih organizacij, povezanih v Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije (v nadaljevanju NSIOS).

Na strokovnem posvetu so invalidske organizacije spregovorile o vlogi NSIOS, pričakovanju članic NSIOS v relaciji do države, možnostih sodelovanja med članicami v povezavi z NSIOS ter možnih načinih delovanja NSIOS.

Invalidske organizacije prvenstveno ugotavljajo, da se Konvencija o pravicah invalidov še vedno ne izvaja v celoti oziroma se pogosto krši. Bistvene kršitve so vezane na obveznost temeljitega posvetovanja z invalidi ter upoštevanja skupnih stališč vseh slovenskih invalidov preko NSIOS oziroma parcialnih stališč posameznih reprezentativnih invalidskih organizacij, na dostopnost fizičnega okolja, prevoza in informacij ter komunikacij, enakost in nediskriminacijo, delo in zaposlovanje, sodelovanje v političnem in javnem življenju, ozaveščanje in druge.

Foto: NSIOS

Nadalje invalidske organizacije, povezane v NSIOS, ugotavljajo, da je potrebno na državnem nivoju:

  • okrepiti področje zakonodaje s področja invalidskega varstva,
  • okrepiti avtonomnost pri razvoju človekovih pravic,
  • vztrajati pri doslednem izvajanju Zakona o izenačevanju možnosti invalidov,
  • okrepiti vlogo zagovorništva,
  • nadaljevati z aktivnim sodelovanjem z državnimi institucijami, okrepiti posredno sodelovanje z imenovanjem predstavnikov NSIOS v različne organe ter poiskati načine sodelovanja z lokalnimi skupnostmi, visokošolskimi zavodi, inštituti idr.

Udeleženci posveta so si bili enotni, da je za uresničitev vseh zastavljenih ciljev tokratnega posveta nujno okrepiti strokovno kadrovsko zasedbo NSIOS ter sistemsko financiranje s strani države za opravljanje nalog, ki jih NSIOS opravlja za potrebe države in v skladu s Konvencijo o pravicah invalidov.

Nenazadnje in najbolj pomembno, na vseh področjih je potrebno polno uveljavljanje načela »NIČ O INVALIDIH BREZ INVALIDOV«. Invalide je potrebno nemudoma vključiti v vse postopke odločanja, ki se nanašajo na njih ter v največji meri upoštevati stališča invalidov, predvsem pa njihove predloge pri pripravi različnih predpisov.

V okviru posveta je bila izvedena tudi izredna seja zbora članic NSIOS, na kateri so za vršilko dolžnosti predsednice NSIOS izbrali mag. Matejo Toman, dosedanjo podpredsednico NSIOS.

Mag. Mateja Toman, v.d. predsednice NSIOS

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine