18.2 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

(PREJELI SMO) Pomagajmo Darku z donacijami

Piše: Janko Ranfl, predsednik Humanitarnega društva severovzhod 2012

Humanitarno društvo severovzhod 2012 je bilo ustanovljeno z namenom posredovanja na ustrezne institucije za povrnitev premoženjske škode zaradi novembrskih poplav, ki so se na območju Podravja zgodile leta 2021. Društvo torej primarno deluje na področju vzpostavitve protipoplavnih ukrepov, ter sanacije in povračila povzročene poplavne škode. Vedno pa prisluhne tudi klicu na pomoč in si, poleg okoljevarstvene in naravovarstvene komponente, prizadeva udejanjiti humanitarni in socialni vidik, predvsem v smislu nudenja pomoči sočloveku v stiski.

Na vas se obračamo z veliko prošnjo za donatorska sredstva, saj v konkretnem primeru, na katerega se nanaša donatorska vloga, ne moremo in ne smemo ostati neodzivni in ravnodušni.

Življenje vedno ne prizanaša, odmerja nam tudi veliko usodnih trenutkov. Našemu sovaščanu iz Muretincev, prijatelju in človeku z velikim srcem, Darku Žuranu so glasniki sreče naklonili veliki križ življenjske preizkušnje in ga v šelestenju jesenskega listja, pod zvoki haloškega klopotca, priklenili na bolniško posteljo in invalidski voziček. Vse od rojstva v rodnem kraju Markovci pa do kritičnega dne, ko je v očetovem vinogradu izgubil tla pod nogami, je bil Darko aktiven, veder, poln življenske energije in ciljev, čeprav je že pri 28 letih prestal prvo operacijo hrbtenice, čemur so sledile še tri neuspešne operacije in postavitev diagnoze za lukterjevo bolezen. Kot poročen družinski oče in delovno prizadeven na majhni kmetiji, ter zaposlen v Perutnini Ptuj in vključujoč v vitalne aktivnosti vaške in lokalne skupnosti, je živel srečen in doživet vsakdan. Z ženo Kristino sta ob sinovih Sandiju in Dejanu udejanjala vrednote vzgojne in srčne družine.

Sončna svetloba na krajcu razpredenih trsov je zahajala, samo en korak in Darku je bilo za vedno spremenjeno življenje. Človek na viški ustvarjalnih, delovnih in družinskih moči je postal invalid paraplegik, gibalno oviran, v vsakdanjih funkcijah in opravilih pa odvisen od drugih in priklenjen na invalidski voziček.

Darko je v fazi zdravniškega, rehabilitacijskega in fizioterapevtskega procesa, a celotna ljubeča družina že počasi poskuša sprejeti dejstvo, da so se sanje o ponovni samostojni hoji dokončno razblinile. Psihološka in celostna vrnitev v ustaljene tirnice vsakdana je težka, zato Darko za svojo daljšo mobilnost neizogibno potrebuje prilagojeno vozilo z nadgradnjo, ki ustreza invalidskemu paraplegiku. Stroške predelave in prilagoditve vozila krije ZZZS, a nakup vozila v ocenjeni vrednosti 25.000,00 EUR brez DDV so stroški zavarovanca. Darko teh potrebnih sredstev, ki bi mu omogočila večjo mobilnost in olajšala vključevanje v ponovno življenje nima, saj je ob nastopu invalidnosti ostal brez primarnih dohodkov, zato se obrača na Vas kot dobre ljudi. Potrebujemo dobroto in ljudi, s katerimi lahko soustvarjamo lažji vsakdan in se jim zaupamo, ko na nam je najtežje. Dobrota je mogočna sila, ki zna presoditi, se odzivati v stiskah preprostih ljudi in modro ravnati v medčloveških odnosih. Odkriva nam zadovoljstvo v preprostih stvareh, v poudarjanju in razdajanju, v dotiku roke v znak spoštovanja, v vsakem koraku ali misli na prehojeno stopinjo v nas odpira svet nepojmljivih čustev.

Vljudno vas prosimo, da donatorska sredstva nakažete na spodaj navedeni TRR:

CVCF

Donacija za Darka Žurana

SI56 0420 2000 2226 378

SI99

Humanitarno društvo severovzhod 2012

Muretinci 31, 2272 Gorišnica

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine