4.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 27 marca, 2023

(PREJELI SMO) Podaljšani konec tedna

V podaljšani konec tedna gremo spet z nizom čezmejno povezovalnih prireditev. Za naš tokratni nepopolni “velikokorotanski” izbor je bilo na rešetu še par prireditev, ki pa so nas “prehitele”. Tako npr. sinočnji komorni koncert mladih glasbenikov avstrijske oz. mednarodne Colluvio Chamber Music Academy v ljubljanskem Mestnem muzeju, in sicer v okviru Mednarodnega festivala Imago Sloveniae ter Poletja v stari Ljubljani.

Sinoči so vabili tudi na tradicionalno srečanje pri Prežihovi bajti nad Kotljami, tokrat na dan 129-letnice rojstva koroškega pisatelja in politika Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca. Da povsem ne zapostavimo tega povojnega predsednika našega Kluba koroških Slovencev, opozorimo, da je celovška Mohorjeva pred dobrim mesecem izdala roman Rudija Mlinarja “Nemirni duh”. Avtor v romanizirani biografiji »opisuje Prežiha kot človeka, ki se je razdajal za ekonomski napredek socialno šibkih, hkrati pa njegovo izjemno pisateljsko plodovitost … Posebno verodostojno in intimno noto dajejo delu številna objavljena pisma, skozi katera spoznamo Prežiha v njegovem razmišljanju in njegovem odnosu do drugih družinskih članov.« V spremni besedi k Mlinarjevi knjigi Mirko Osojnik ugotavlja, da so Prežihovo življenje »zaznamovali dvojnost (po)javnosti v pisateljevanju in politični ilegali, ustvarjanje obeh tako v domovini kot v emigraciji ter politični aktivizem nasproti ustvarjalni politiki,« kar je privedlo tudi do znanega spora z Josipom Brozom Titom in Prežihovega začasnega umika iz aktivne politike 1939-41.

Samo še danes popoldne, v četrtek, 11.8.2022 od 16.00 do 18.00 si v Galeriji »Vorspann / Vprega« na Glavnem trgu (Hauptplatz 8-9) v Železni Kapli / Bad Eisenkappel lahko ogledate likovno razstavo Klementine Golija (SLO) & Silvije Giordani (IT). Več o razstavi na [email protected] ali na www.galerievorspann.com .

V četrtek, 11.8. ob 18.00 bo v Parku spominov / Park der Gedanken v Deutsch Haseldorfu koroška avtorica Lydia Mischkulnig predstavila esej »Pod krovom neizrečenega«, v katerem se ukvarja z izgubo jezika, slovenščine, z jezikovno zavestjo. Izseljevanje koroških Slovencev in nacionalsocializem sta v slovensko govorečih skupnostih pustila sledi, s katerimi se je treba spopadati še danes in vedno znova.

Drevi, v četrtek, 11.8. ob 20.30 bosta v ljubljanskem Mestnem muzeju (Gosposka ul. 15) v okviru Mednarodnega festivala Imago Sloveniae ter Poletja v stari Ljubljani s koncertom “Dežela vzdihljajev” gosta iz avstrijske Koroške – pevec, komponist in glasbeni pedagog Gabriel Lipuš ter pianist armenskega rodu Karen Asatrian poslušalce popeljala – tako z glasbo kot tudi z besedili – na potovanje od klasične operete do lastnih jazzovskih kompozicij in novih interpretacij znanih pesmi. Navdih za niz humornih, ironičnih in romantičnih pesmi v slovenskem in nemškem jeziku je baritonist/tenorist Lipuš dobil po francoskih šansonih. Od letos je poslovodja dvojezičnega radia Agora 105,5 v Celovcu. Asatrian poučuje jazz klavir na visokih šolah v Celovcu in na Dunaju ter vodi več glasbenih skupin. – Na tokratni koncert, ki ga podpira Avstrijski kulturni forum v Ljubljani, je vstop prost.

V petek, 12.8. ob 20.00 bosta v dvorcu Bukovje v Dravogradu na velikem koncertu »Spomin na Elvisa« nastopila znani ansambel »Sam´s fever« pod vodstvom koroškega rojaka Sama Hudla ter čezmejna skupina kitar iz Pliberka in Dravograda.

V petek, 12.8. ob 20.00 bo v odprtem Forumu Doma prosvete Sodalitas v koroških Tinjah zaključni koncert udeležencev poletne glasbene delavnice »Slovenska popevka« za zborovske pevke, pevce in soliste. Če bo vremenska napoved negotova, bo koncert ob 20.30 uri v Kulturnem domu v Šentprimožu. Več na www.sodalitas.at ali na [email protected] .

V soboto, 13.8. ob 19.30 bo na Prevaljah v cerkvi Device Marije na jezeru koncert ob farnem prazniku. Koncertni program bodo oblikovali orglarji Tomaž Sevšek Šramel, Renata Mirkac in Eva Grebenc Slanič, trobentač Miha Petek ter Mešani pevski zbor župnije Prevalje. – vstopnine ni, pač pa so zaželeni prostovoljni prispevki.

Od sobote, 13.8. do petka, 19.8. Etnološka zbirka Palčava šiša iz Plešc v Gorskem kotarju (z več so-prireditelji: Slovensko etnološko društvo, Pomorski in zgodovinski muzej Hrvaškega primorja – Reka, Pokrajinski muzej Reka, SKD Gorski kotar, Mestna občina Čabar) vabi/jo na niz predavanj in predstavitev, razgovorov z raziskovalci in študenti, delavnic, projekcije dokumentarnega filma, likovne razstave, pripovednega večera, pohoda na Sveto Goro in družabnega srečanja na trgu. Podrobnosti so v pripetku »program predavanj_2022,HR-SLO.pdf« .

V nedeljo, 14.8., po sv. maši ob 11.00, bo na idiličnem travniku pod cerkvijo v Svetem mestu (Heiligenstadt) pri Žvabeku v Podjuni 34. mednarodno srečanje vižarjev. Spored vključuje mašo za rajne vižarje, ob 12.00 kosilo, ob 13.00 koncert, ki ga bo povezoval Jokej Logar, ter razstavo harmonik.

V nedeljo, 14.8. ob 17.30 se bo na gori Sv. Heme nad Globasnico letošnje večpanožno in čezmejno srečanje umetnic in umetnikov iz Alpsko-jadranske regije »Trivium« pod tokratnim geslom „Pripraviti krila / Die Flügel richten“ pričelo z ogledom zgodnjekrščanskega romarskega svetišča (vodi: Franz Glaser), nadaljevalo ob19.00 z vodstvom po aktualni razstavi (objekti in slike: Ina Loitzl) ter ob 20.00 s kulturnim sporedom (besedila: Roberta Dapunt, Dominik Srienc; glasba: Mira Gregorič – violina, Sara Gregorič – kitara, Emanuel Lipuš – vibrafon, tolkala; skladba po naročilu: Thomas Zdravja iz Pliberka); nato prigrizek pod lipo.

V nedeljo, 14.8. ob 18.00 bo v podružnični cerkvi Device Marije “pri Kapelci” nad Kropo predpraznični pevski koncert »Marija, mati ljubljena«. Pevki Katja Križnar in Marta Habe bosta spletli venec ljudskih Marijinih pesmi iz raznih koncev Slovenije, še posebej pa s Koroške, od Zilje čez Rož do Podjune. Katja Križnar je iz Preddvora, Marta Habe iz Črnega Vrha nad Idrijo, obe pa sta pedagoginji v Višji šoli za gospodarske poklice v Šentjakobu v Rožu. Koncert pripravljata Župnija Kropa in gibanje Kultura-Natura Slovenija, ki ima v bližnji Mežnariji svoj sedež in kulturno rezidenco. V njej je zanimivo predstavljena zgodba o treh bratih – tenoristih Antonu, Leopoldu in Gašperju Dermoti, ki so tam preživljali mladost. – Vstopnine ni, dobrodošli pa bodo prostovoljni prispevki. – Že ob 16.00 bodo pripravili tudi vódeni sprehod po romarski poti »Od znamenčka do znamenčka«, od nekdanje pošte po ulicah in razglediščih trške Krope ter do Marijine cerkve.

Na praznični ponedeljek, 15.8. ob 19.00 bodo v Blatnikovem hramu na Dvoru pri Žužemberku odprli prodajno razstavo novonastalih del petdnevne likovne kolonije – 11. Dvorskih likovnih dnevov, ki jih pripravlja domačija Rezelj in na katerih gostijo štiri izven Slovenije in deset v Sloveniji delujočih likovnikov. V idiličnem okolju ob Krki bo letos ustvarjal tudi koroški umetnik Rudi Benétik.

Od torka, 16.8. do nedelje, 21.8. bo v Domu prosvete Sodalitas v koroških Tinjah za izbrane in izkušene pevke ter pevce, sposobne študija na profesionalni ravni, potekal mojstrski tečaj petja pod vodstvom mezzosopranistke Bernarde Fink in basbaritonista Marcosa Finka ter s korepetitorjema Irino Milivojevič in Vladimirjem Mlinaričem. – Sklepni koncert bo v nedeljo, 21.8. ob 19.30. Več informacij na www.sodalitas.at .

V rubriki »osebne vesti« tokrat razširimo le čestitke primorskemu rojaku, pisatelju Mariju Čuku, katerega roman Črni obroč in njegov italijanski prevod Fiamme nere (prev. Martina Clerici) so literarni kritiki izbrali za prejemnika prestižne literarne nagrade Switzerland literary prize. Komisija je pregledala, prebrala in analizirala na stotine del znanih italijanskih in evropskih avtorjev. Čukov roman o požigu slovenskega Narodnega doma v Trstu leta 1920 je že prejelo velike nagrade v Latisani, Rovigu, Apuliji in Liguriji, tokratna švicarska nagrada kritike pa bo podeljena v začetku letošnjega oktobra na javni prireditvi v Švici.

Na vse konce in kraje vsem pošiljam/o le še lep pozdrav!

  Janez Stergar, Klub koroških Slovencev v Ljubljani

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine