22.2 C
Ljubljana
torek, 23 julija, 2024

(PREJELI SMO) Kaj je varnost?

Piše: Ingo Falk Pasch Wallersberg

Varnost je pra-večna skrb. Zagotavljanje varnosti je izziv vseh časov. Z razvojem in množenjem nevarnosti je vsakič odprta nova uganka.

A grmadenju teh izzivov nikoli ni videti konca:

Quis custodes custodes? je prastaro vprašanje iz časov starega Rima.

Vprašanje, ki mu še danes ne vemo pravega  odgovora.  Lahko ga slutimo,  bojim se pa, da je lahko srhljiv. To so uganke in stisnjeni,  mrzli strahovi današnjega  časa. Odprl jih je usodni prelom zgodovine. Predsokratikov, izjemno globokega Parmenida ali mračnega Heraklita vsa ta vprašanja NISO obremenjevala — živela sta v drugi dobi, v katero naš duh več ne seže.

Varnost predvsem ni nekaj danega, ni nekaj statičnega. Je ne-varnost, gibanje vedno tekočega, fluidnega dogajanja miru in ustvarjanja z vedno prisotno grožnjo prekinitve. Enkrat je v izobilju, lahko v ravnovesju, včasih pa v grozljivih, celo krutih razsežnostih Nevarnosti. Nevarnost sta vojna in popolno razdejanje, nevarnost je kriminal, nevarnost je gospodarski kolaps, nevarnost je zdravstvena ali naravna kriza. Povezana je z življenjem, zdravjem, premoženjem, tudi s kulturo, ki jih ogroža. Med znane dejavnike socialnih napetosti in nevarnosti uvrščamo poleg klasičnih oblik kriminala njegove vedno nove, izjemno nevarne pojavne oblike, rakaste tvorbe, na področjih politike, financ, gospodarstva, tehnologije, družbenih dejavnosti, zlasti pa zdravstva. Zgroženi opazujemo stopnjevanje njihove brezobzirnosti in nevarno povezovanje s političnimi in gospodarskimi strukturami. Pojavnih oblik, ki smo jih v zadnjih desetletjih doživeli v Sloveniji, Evropi in svetu, je zaskrbljujoče veliko (da spomnim v Sloveniji samo na številne, še vedno nerazčiščene zadeve na področju naših kazenskih sodnih procesov,  bank ali dolgoletnih pojavov zasebnih tržnih dejavnosti z zdravili in zdravstvenimi pripomočki). A posebno, zelo izzivalno in zaskrbljujoče je aktualno dogajanje ob pojavih rapidno naraščajoče obremenjenosti Policije z varovanjem državne meje in preprečevanjem njenih ilegalnih prehodov v času sedanjih množičnih migracij, kakor tudi z varovanjem azilnih domov ter zagotavljanjem reda ob množičnih zbiranjih in demonstracijah — aktualnih pojavov, katerih vzgon in domet sta še vedno odprta.

Vedno znova se aktualno zastavlja vprašanje: V kakšni meri in kako se v obvladovanje teh stresnih družbenih  situacij lahko vključuje  zasebno varovanje? V Nemčiji že najmanj v zadnjem srednjeročnem  obdobju  rapidno  nazaduje število policijskega kadra. Takšno razvojno dogajanje odpira tam številna ključna vprašanja.

Bo mogoče varnost, ki jo mora zagotavljati država, nekega dne kupljiva ? A največja nevarnost, o kateri le malokdo govori, je, da nas ČAS PREHITI.

Čas digitalizacije in robotike ne prihaja — JE ŽE NAPOČIL, JE ŽE TU. Danes se že gibljemo, komuniciramo in se prepoznavamo v njem.

Varovanje v tern času ima popolnoma nove dimenzije. Povezano je z razvojnimi tehnološkimì dosežki in specialnimi programi varovanja v konkretnem okolju.

 

Preglednost in programska preciznost nadzora ter odzivov na vse dogodke sta izjemni — perfektni.

A nenadoma lahko pride do naključnega ali namernega zloma.

Popolne tehnološke ali fizične varnosti ni.
Je ni.

Vedno pa ostajajo resnični prijatelji. To je okolje, kjer je varnost donna.

Slovenija to zdaj najbolj potrebuje.

Zapisal nekdo, ki je vnuk visokega avstrijskega častnika in pravnuk avstrijskega feldmaršalanekdo, ki je bil v najbolj zgodnjih otroških letih komunistični zapornik in je  sin  očeta, ki se je izognil služiti v nacistični vojski, pomagal beguncem in bil zaprt v koncentracijskih taboriščih v Varšavi in Gross-Rosen ter se ga danes filmski in književni ustvarjalci spominjajo na Poljskem.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine