22 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

(PREJELI SMO) Gonja “Pirkovič”: Ko mački stopiš na rep

Piše: Iva Pavlin Žurman, univ. dipl. ekon.

Spoštovani!

Pred leti je novinar in nekdanji član F571 Matej Šurc v popoldanski radijski oddaji volivce SDS označil za klerofašiste! Sovražni govor, hujskanje na javnem radiu?!!

“Resnica ni prav nič odvisna od števila ljudi, ki so o njej prepričani.” (Paul Claudel)

V podporo resnicoljubnemu novinarstvu in novinarju RTVSLO, novemu uredniku MMC g. Igorju Pirkoviču! 

Saj ni res, pa je, propagandisti resnice RTV SLO bi radi ohranili status quo! Po udaru na novinarja dr. Jožeta Možino so se lotili še Igorja Pirkoviča. 

Kot kaže, bi radi ostali »samoupravljalci« (družbenopolitični delavci), ki ne potrebujejo kritične presoje drugih (nujna povratna informacija) in so proti konkurenci, ki pomeni pozitivno selekcijo in boljše »medijske izdelke«.

Medtem ko se morajo zasebni ponudniki s kvaliteto boriti za čim boljši položaj na trgu, pa nas družbenopolitični delavci (novinarji: Starič, Bergant, Žnidaršič, Vasev, Kranjc, Pašek-Šetinc … ) prepričujejo, da so oni nepogrešljivi in nenadomestljivi!

Tanja Starič, članica uredništva informativnega programa TV Slovenija, je v imenu kolegov izrazila podporo prizadevanju novinarjev MMC, da je njihov nov urednik imenovan v skladu z zakonodajo in z njihovim soglasjem. »Mi smo novinarji, mi ustvarjamo in objavljamo novice in slabo je, kadar smo mi novica. In RTV Slovenija je že nekaj časa slaba novica. Dogajajo se tektonske spremembe, ki bodo imele velik vpliv na celotno medijsko krajino v Sloveniji.«

Ko ni argumentov za vsebinsko razlago (obrambo), je najbolj enostavna rešitev sklicevanje na zakonodajo. To sem doživela leta 2014 v DZ, ko je Komisija za peticije, človekove pravice in enake možnosti obravnavala študijo dr. Lovra Šturma o kršitvah človekovih pravic s strani sodnikov, pa so »etični in moralni« člani vladajoče koalicije sejo zapustili, sklicujoč se na proceduro. Edina medijska novica v osrednjem slovenskem časopisu pa je bila izjava ministra G. Klemenčiča, da je prišel na tiskovno konferenco SDS. Sramota! Pripeljala sem se v Ljubljano zato, da bom kot predstavnica civilne družbe kritično sodelovala v razpravi o kršenju človekovih pravic na sodiščih (pravosodje je temelj demokratične družbe), pa na žalost beseda vladavina prava takratne Cerarjeve koalicije sploh ni zanimala. Razprava (kršitve na sodiščih) ni zanimala mainstream medijev, niti javne RTV SLO, ki že dve leti tekoče spremlja neprijavljena zborovanja proti vladi in njenemu predsedniku, ki jih prirejajo dobro financirane NVO pod taktirko »kul jenul-jarc organizatorjev«. Trenutno jih je ukrajinska tragedija postavila na stranski tir.

Staričeva & Co. so se postavili v središče TV-novic kot žrtev »pregona«, čeprav bi morali biti pod lupo javnosti vsaj 10 let zaradi pristranskega poročanja. Tudi v zadevi Patria, ko je bil na sodnem in medijskem tnalu vodja opozicije Janez Janša. Pogrom nad njim je napovedal nekdanji Magovec, danes spreobrnjen Delov kolumnist Janez Markeš, ki je v Magu, že leta 2004, napovedal medijski stampedo kontinuitete, ki bo Janšo potunkal »deset klafter pod zemljo, kot bi dejal Ivan Cankar«, je zapisal.

Več si lahko preberete TUKAJ.

P.S.:“Neodvisnosti sodnikov ne ogrožata ne izvršilna ne zakonodajna oblast, pač pa jo ogroža in celo razgrajuje vodstvena struktura sodstva samega,” se je javno izpostavil vrhovni sodnik Jan Zobec, ki se je znašel na tnalu podpredsednika vrhovnega sodišča Miodraga Đorđevića (ta je avgusta 2020 suspendiral žvižgača Radonjića) in predsednika vrhovnega sodišča Damijana Florjančiča (ne dvomi v dokazila sodnika Masleše), ki sta ga prijavila sodnemu svetu zaradi intervjuja za portal Siol.

Onina urednica S. Obolnar (moje mnenje cenzurira) je današnjo uvodno kolumno zaključila z  »Izberite svobodo«. Čigavo, Golobovo jo sprašujem?

Zakaj TARČA Erika&Co. nočejo raziskovati (krivo)sodja?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine