15.4 C
Ljubljana
nedelja, 16 junija, 2024

(PREJELI SMO) Dobrodelno okoli Slovenije 2024: Pot za srečo otrok

Piše: Slovenska karitas

V petek, 31. 5. 2024 se je z novinarsko konferenco zaključil peti vseslovenski humanitarni kolesarski dogodek »Dobrodelno okrog Slovenije«. V petih dneh je 27 kolesarjev, na čelu z Damijem Zupijem, prekolesarilo 5 etap in prevozilo 1.225 kilometrov okrog Slovenije. Osrednji namen dobrodelnega dogodka pa je zbiranje sredstev za nakup koles za otroke iz socialno ogroženih družin, s katerim nadaljujemo tudi v prihodnje. Kljub stiski njihovih družin želimo otrokom omogočiti čim bolj brezskrbno in aktivno otroštvo. Zbiranje sredstev s sloganom »Pot za srečo otrok«, je tudi letos koordinirala Slovenska karitas. Že na poti smo podarili 21 koles in enega ob zaključku. Zbiranje sredstev pa poteka še naprej in naš skupni cilj je podariti čim več koles tudi v poletnih mesecih.

Kolesarji so tudi letos, že 5 leto zapored, zavrteli pedale okoli Slovenije za dober namen ter s skupnimi močmi zbirali sredstva za nakup koles za otroke iz socialno ogroženih družin. Dobrodelno okrog Slovenije – DOS je največji vseslovenski humanitarni kolesarski dogodek, ko se s cestnimi kolesi prekolesari traso okrog celotne Slovenije v skupni razdalji 1225 kilometrov. Zbiranje sredstev s sloganom »POT ZA SREČO OTROK«, je tudi letos koordinirala Slovenska karitas.

Letošnji DOS je bil razdeljen na 5 etap; 5 dni – 5 etap, skupaj povezanih v celoto okrog Slovenije. Na Slovenski karitas smo v času dogodka zbirali sredstva za nakup koles za otroke iz socialno ogroženih družin in jih do sedaj 22 podarili otrokom.

Novinarske konference so se udeležili predstavniki občin ambasadork, predstavniki nekaterih podjetjih in sponzorjev, predstavniki Slovenske karitas in youngCaritas.
Glavni pobudnik akcije Dobrodelno okrog Slovenije, Dami Zupi, je povedal, da je letošnji DOS prvič postal tudi mednarodno prepoznaven projekt. Posebnost letošnjega DOS-a je bila ta, da je bil del trase speljan tudi po Avstrijski strani. Dodal je tudi: »Tisti, ki me poznate ste že začutili, kaj počnem in na kakšen način to počnem in moram vam povedat, da bom to počel tudi v prihodnje.«

Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske karitas, je uvodoma povedal, da je izjemo vesel sodelovanja pri samem projektu, skupaj z občinami in Župnijskimi karitas, saj je zelo pomembno, da vemo, da družine, ki potrebujejo pomoč, prihajajo iz različnih krajev po Sloveniji. »Kolo je za mlade zelo pomembno, da se lahko gibajo, da so v stiku s svojimi vrstniki in so mobilni ter da so vsaj približno enakovredni svojim vrstnikom.« »Posebna zahvala gre tudi youngCaritas, ki vsako leto sodelujejo pri tem dogodku. Pri youngCaritas imamo tudi druge programe, kamor vključujemo mlade na različne načine, saj vemo, da je nevarnost zasvojenosti velik problem, da je nezdrava hrana velik problem … K tem prizadevanjem se priključuje tudi projekt za otroke in mlade, Migaj, zdravo uživaj!, ki ga podpira Ministrstvo za zdravje«, je še dodal gospod Peter Tomažič.   

Mladi prostovoljec, ki je v času kolesarjenja skrbel za prevoz koles, da so prišla do otrok je dodal, da ne more pozabiti žarečih oči in nasmeha otroka, ki je kolo prejel. Še danes se spomnim besed, ki mu jih je izrekel otrok: »To kolo je zame? Komaj čakam, da se z njimi odpeljem do svojega sošolca.«

Čeprav je letošnje akcije konec pa zbiranje sredstev za nakup koles poteka tekom celega leta. Prav tako je možno prispevati tudi lepo ohranjena rabljena kolesa. Iskrena hvala, da lahko z vašo pomočjo osrečimo otroke in njihovim staršem, ki so v stisku, olajšamo vsaj eno skrb.

Akcija zbiranja traja tekom celega leta

Sredstva za srečo otrok se še naprej zbirajo preko SMS sporočil s ključno besedo ZAKOLO5 na 1919 in z direktnim nakazilom na TRR Karitas na:

Slovenska karitas

Kristanova ulica 1

1000 Ljubljana

TRR: SI56 0214 0001 5556 761

Sklic: 00 905

Namen: ZA KOLO

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine