7.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

(PREJELI SMO) Asociacije in aluzije ob policijski uri

Zgodovinski faktum je, kar je zapisal novinar Klemen Košak v naslovu članka (Policijska ura prvič po italijanski okupaciji, Dnevnik, 20. 10 2020, str.3). Italijanske oborožene sile so, ker na Vrhniki ni bilo več srbskega polkovnika Stevana Švabića in potem, ko so na Kalcah formirale motorizirano enoto, 11. aprila 1941 prišle v Ljubljano in nato šele 22. februarja 1942 razglasile policijsko uro. Ravno na ta dan je komunistična VOS usmrtila razrednega sovražnika in sodelavca okupatorja ter bančnika in industrialca Avgusta Praprotnika. 23. februarja 1942 je italijanski okupator obdal Ljubljano z žico.

 

Ampak zgodovina rine naprej. 27. februarja 2020 prav na začetku vojne s prvim valom epidemije je kapituliral predsednik vlade Marjan Šarec in z njim levičarska vlada. 14. marca 2020 je v Sloveniji nastopila »fašizoidna« ali »fašistoidna« vlada Janeza Janše. V tem primeru gre sicer še za nerazrešeno dilemo oziroma distinkcijo, saj poslanec Levice in borec proti mazačem v zasebnem zdravstvu Miha Kordiš meni, da gre za fašizoidno vlado, člankar Rudi Volk pa razmišlja drugače (Imamo fašistoidno vlado, Dnevnik, 20. 10. 2020, str. 13). Skratka SDS je sklenila pakt (več kot nekdanji trojni pakt), ob NSI in SNS, še z kolaborantskima SMC in Desus. Sledile so demonstracije proti narodnim izdajalcem.

Po ponavljajočih se petkovih antifašističnih protestih je »fašistoidna ali »fašizoidna« vlada 20. 10. 2020 razglasila policijsko uro od 21 zvečer do 6. zjutraj s prozornim namenom, da bi zajezila epidemijo. Žica okrog Ljubljane ni prišla v poštev, saj jo je nekdanji predsednik vlade in novi politični obraz Miro Cerar mlajši že prej postavil na južni meji ob Kolpi.

Zanimivo je, da so policijsko uro v tem času ali celo malo prej razglasili tudi v Belgiji in sicer prvič po 80 letih, saj je državo 28. maja 1940 okupirala Hitlerjeva soldateska in seveda uvedla policijsko uro. O odmevih na uvedbo sedanje policijske ure v Belgiji še nimam podatkov.

In čisto na koncu, ko že govorimo o okupacijah in policijskih urah, si oglejte, dragi bralci, video z zadnjih demonstracij v Ljubljani, v katerem boste prepoznali liderja demonstrantov Zlatana Čordića – Zlatka, raperja in ljubitelja pisatelja Ivana Cankarja, ki s kordonom nervoznih policistov komunicira takole: «Kaj bi radi, koji kurac. To je naše mesto, bre. Pejte v vaše vasi, pizdu materinu.« Za boljše razumevanje dogodka pa si preberite še zapis slovenskega pesnika in nekoč Ljubljančana Denisa Poniža z naslovom Rekviem. Malo poguglajte in marsikaj bo bolj razvidno.

In zares čisto na koncu: skupnosti KUL gre res vse kot po maslu. Je pač cool.

Dr. Iztok Durjava, Ljubljana

Zadnje novice

Sorodne vsebine