26.1 C
Ljubljana
sreda, 19 junija, 2024

(PISMO BRALKE) Komunist JJ – Alijevo skrpucalo

Piše: Iva Pavlin Žurman

Posredujem pismo novinarjem osrednjega  slovenskega časopisa Delosaj ste prav novinarji, publicisti, pravniki, politiki, … tisti, ki imate vpliv na oblikovanje “svobodne demokratične družbe”! 

Danes, ko vlada “monolit SVOBODA” se moramo vprašati, QUO VADIS SLOVENIJA?

V priponki posredujem pismo za objavo v sobotni prilogi Dela PP29.

Spoštovani!

“Kjer ni pluralnosti (šole, mediji, …), tam ni demokracije”, je poudaril ustavni sodnik Klemen Jaklič na pogovornem omizju Med Poljčami in Čebinami  (v organizaciji Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, 10. maja 2023).

Zanimivo, osrednji slovenski časopis v svoji sobotni prilogi objavlja množico intervjujev podobno mislečih domačih (in tujih) intelektualcev in politikov. Mnenja drugače mislečih (intervju in ne portret, ki ga piše urednik ali novinar) niso pomembna?

Ali razmišljanje udeležencev zgornjega omizja ni vredno objave?

Oblast v Sloveniji ima t. i. Svoboda, ki obvladuje vse veje oblasti (monolit) in želi s pritiski na US prevzeti še javno RTVS. 

Je to “svobodna demokratična družba” (K. Jaklič), ki je nujna za svobodno oblikovanje volilne volje ??!

Posredujem vam svoj prispevek za PP29-Pisma Delo (v priponki), ki je replika na skrpucalo urednika SP Dela (Portret tedna), tako z vsebinskega kot z “literarnega” vidika.

Lep pozdrav,

Iva Pavlin Žurman, Solkan

P.S. : Nekateri imajo pač privilegije pri ustvarjanju javnega mnenja.

Ko sem pred mnogimi leti potarnala takratnemu novinarju SN Jadranu Vatovcu o cenzuri na Delu (Pisma) mi je omenil, kakšne težave ima on kot novinar s pisanjem in objavo (šikaniranje), kar mu je povzročilo zdravstvene težave. Njegovo pisanje v rumeno-črnem (kronika) časopisu je bilo kot kaže nevarno za kontinuiteto – lahko bi kdo prebral tudi drugačno vsebino na 2. strani Slovenskih novic! Zato so ga odpustili (Bojan Budja?). “Repovževo gibanje DNS” ga seveda ni zaščitilo, saj ni bil član F571!

Portret tedna

Delo, 13. maj

Nisem se zmotila, Ali Žerdin ima težave z Janezom Janšo.

Žerdin začenja Portret tedna s članstvom Janše v ZSMS (to ni bila stranka, moja op.) in napiše: »Bil je perspektiven kader, ki je razumel kam piha veter.« No, takrat je pihal kolikor vem Edvard Kardelj, ki je bil kasneje (z »združenim delom«) ovekovečen na Trgu revolucije. Danes bi ta zanemarjen spomenik moral biti skupaj s »Kidričem in soborci« (spomeniki) ter veliko rdečo zvezdo(zvezdami) v muzeju. Zakaj Milan Kučan in vladajoča koalicija, ki se že cel mandat ukvarja s preteklostjo, ne predlagajo te rešitve, muzeja komunizma?

Žerdin sprevrženo, suhoparno in pejorativno popisuje Janšev politični karierizem in celo napiše, da »so takrat, sredi sedemdesetih, nekateri njegovi vrstniki že pisali o bulani Lublani …« No, Pankrt Peter Lovšin je že pred leti povedal, da takrat niso bili uporniki proti sistemu. Pokojni David Tasič (skupaj sva bila takrat, junija 2014, na Dobu) je lovšine označil za »ljubimce države«, namišljene upornike, ki jim državni aparat dopušča kritiko dokler oblasti ne postanejo nevarni. Janša pa je bil oblastnikom (komunistom) nevaren, takrat 1988 (proces JBTZ), nato 1994 (Depala vas, predsednik vlade Drnovšek je kasneje povedal – »če ne bi odstavil ministra Janše, bi moral oditi jaz«), 2008 (uspešno vodenje sveta EU, ki mu je medijsko sledila montirana afera Patria) 2012-2013 (odkrivanje bančnega kriminala, KPK afera in Virantova akcija – rušenje vlade),  2014 (obsodba in zapor tik pred volitvami) in nazadnje v obdobju pandemije, ko je vlada s težavo (nujna parlamentarna večina) uveljavljala, primerljivo z državami EU, zelo uspešne ukrepe na vseh področjih. Slovenija je takrat uspešno predsedovala Evropskemu svetu, v 2. polovici 2021. Na državni proslavi (Dan državnosti) so spregovorili tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel in voditelji sosednjih držav! Bili smo ponosni državljani Slovenije in Evrope.

Čim se je februarja 2020 oblikovala nova koalicija (Cerarjeva SMC je bila pripravljena z opozicijo sodelovati pri skupnih naporih reševanja zdravstvene in prihajajoče gospodarske krize), so se poraženci organizirali v KUL združbo, se povezali z apologeti v raznih prevzetih NVO, zasedli so ulice in trge ter ustvarjali kaos, celo takrat, ko je Slovenija gostila državne predstavnike Sveta Evropske unije! S pomočjo prevzetih medijev so širili sovražne parole in oznanjali smrt političnemu nasprotniku, kar dve leti!

Le zakaj bi Žerdin in somišljeniki radi »upokojili« Janeza Janšo, celo kot predsednika demokratične stranke? Njegova politična kilometrina doma in na tujem (je edini slovenski politik z mednarodnim renomejem) nam je vendar lahko v ponos. Sočasno je tudi mislec in pisec pomembnih razprav, knjig, sodeluje na različnih mednarodnih konferencah. Bil je član slovenskega Pen kluba skupaj z D. Jančarjem, A Puharjevo in drugimi. Ko so ga nasprotniki odstavili, so društvo protestno zapustili mnogi eminentni člani. Je Žerdin na ta dejstva pozabil?

Žerdina in njegove somišljenike boli, da ima Janez Janša veliko prijateljev širom Slovenije, navadnih ljudi, saj se tisti, ki imajo pomembne družbene ali gospodarske funkcije raje ne izpostavljajo. Zavedajo se, da bodo takoj padli v kremplje medijske diskreditacije, različnih inšpekcijski nadzorov, šikaniranj, …

Zoran Jankovič je bil pred leti na hrvaški TV jasen z izjavo, da je varen pred sodnim pregonom, zato ker …

Iva Pavlin Žurman, Solkan

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine