17.1 C
Ljubljana
petek, 17 septembra, 2021

(PISMO BRALCA) »Za izhod iz pandemije in avtokracije«

Pod izjavo, z zgornjim naslovom, sta podpisana: predsednik Komisije za človekove pravice Slovenske akademije znanosti in umetnosti dr. Tine Hribar in podpredsednica dr. Renata Salecl. Ko človek prebere vsebino izjave, kar ne more verjeti svojim očem. Sam sem jo moral prebrati kar dvakrat, da sem v celoti dojel vsebino in poskušal izluščiti verjetnega pisca.

 

SAZU ali s polnim imenom Slovenska akademija znanosti in umetnosti naj bi predstavljala skup najvišjih znanstvenih in moralnih avtoritet v državi. Torej avtoritete, katerih besede so neomadeževane z dnevno politiko, še manj pa naklonjene samo eni politični strani. Pa je res tako?

Se še spomnite primera nezakonitega migranta Ahmada Shamieha, za katerega so kar tri sodišča odločila, da mora zapustiti Slovenijo, ker je bila za njegov primer pristojna Hrvaška, poslanski podmladek levih strank pa ga je skrival celo v parlamentarnih prostorih? Na fasadi Slovenske akademije znanosti in umetnosti so že takrat izobesili transparent v čast sirskega »brivca«. Očitno je v najvišji slovenski znanstveni sferi nekaj hudo narobe.

Spoštovane gospe dr. Renate Salecl ne poznam do te mere, da bi lahko dajal kakršnekoli ocene o njej, o spoštovanem gospodu dr. Tinetu Hribarju pa sem imel mnenje, ki pritiče akademiku; do podpisa te izjave. S podpisom te izjave pa je pri meni, verjamem, da tudi pri marsikomu drugemu, izgubil avreolo akademika.

Po načinu sestave, sloga pisanja, izbora besed in besednih zvez v izjavi pa menim, da je »akademik« dr. Tine Hribar podpisal in obelodanil to izjavo zato, da ima mir v hiši. Drugače si ne morem zamisliti takega njegovega dejanja, glede na dozdajšnje njegovo javno delovanje in nastope.

V kolikor pa je to stališče res njegovo »maslo«, pa je bilo vse prejšnje delovanje navadna hinavščina. Upam, da se motim.

Rajko Modic, Medvode

Zadnje novice

Sorodne vsebine