11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

(PISMO BRALCA) Pogled na dogajanje – z metafizičnega vidika

Če izhajamo s stališča, da materija ni edina realnost, da obstaja tudi Bog kot Duh (ne-materija) in da človek ni samo telo, ampak tudi duša, moramo osvetliti vojno in revolucijo tudi iz tega, metafizičnega vidika. Človeka je, s tega vidika, takrat vodila tudi duša, se pravi srce, intuicija z neizmerno paleto neizrekljivih občutkov, ne samo misel ter čustva in strasti. In danes, ko interpretiramo to dogajanje v zgodovini, se dogaja podobno: tu nas ne vodi samo misel (pri razlagi zgodovinskih dejstev), vmes se neogibno vpletajo tudi čustva in strasti, in poleg vsega tega tudi duh, srce, intuitivni uvidi in neizrekljivi občutki, stvari, izvirajoče iz nezavednega, in tudi iz tega izhajajo velike razlike med »desnim« in »levim« pogledom na zgodovino.

 

Če izhajamo iz Razodetja (ki ga levica ne priznava), se »vse na svetu dogaja po volji Boga« – se pravi zato, KER to hoče On in KAKOR hoče On, in sicer ne le dogajanje v materialni naravi, ampak tudi v človeški družbi in zgodovini, iz tega nujno sledi, da sta se tudi vojna in revolucija dogajali na ta način, in po božji volji so tudi komunisti prišli na oblast, a to spet sledi iz evangelija: vsaka oblast je »od zgoraj«, se pravi od Boga.

Če se vse tako dogaja, sledi, da Bog na nek način deluje na svet, On res deluje, ko deluje, deluje po Duhu (ki je njegov Prst), zato Duh napolnjuje (prežema) svet. A v svetu ne delujejo samo dobre sile (Bog, Duh, angeli), ampak tudi zlo, satan, temne sile. Vendar pa moderni človek, prežet z empiričnimi (materialističnimi) znanostmi, težko verjame v karkoli metafizičnega (duhovnega), tako tudi v hudiča. Vendar, ali ni to še ena satanova zvijača: v naših časih nas je uspel prepričati, da ne obstaja – zato, da lahko deluje ne da bi se ga bali? Ali moramo komuniste imeti za ljudi, ki jih je zapeljal satan, jih spravil pod svojo oblast in potem uporabil kot orodje in orožje svojega delovanja v svetu? Za Pučnika je bila partija res satanska organizacija, in marsikateri duhovnik je izjavil, da je komunizem satanski režim. Vendar, komunisti se nikoli niso predstavljali kot neka temna, zla sila, znali so tudi lepo govoriti in obljubljali so veliko lepih in svetlih stvari. A v evangeliju je rečeno: »Po njih delih jih boste spoznali«. Po dejanjih, ne po besedah (ki so poceni).

Satan pa je tudi »oče laži«, in komunisti so res znali spretno lagati, ljudje so se med vojno srečali tudi s prefinjenimi, zvijačnimi lažmi partije in OF. In komunisti nam (preko medijev) lažejo tudi danes. In ne pozabimo: laž je tudi namerno pristransko prikazovanje stvari. Zavestno zamolčevanje dejstev, za katere sicer vemo – takšen je bil tudi prikaz dogajanja med vojno v času komunizma. »Laž je nesmrtna duša komunizma«, je zapisal Vaclav Havel. Satan je ubijalec: komunisti so ubijali med vojno in še bolj takoj po njej. Satan je razdeljevalec: oni so s svojo revolucijo razdelili narod na dva bloka, na dva sovražna tabora, in ta razdeljenost ne preneha, danes postaja še bolj izrazita. Satan je upornik in pokvarjenec: komunisti so bili tudi uporniki in v nekaj desetletjih so narod krepko pokvarili. Satan v naši (moderni) dobi prihaja z orožjem racionalizma, ki je znanost te dobe: komunisti so najbolj dosledni racionalisti in svoj svetovni nazor (marksizem) so proglasili za »znanstven«, in postavili so šolski sistem, v katerem množice (mlade) hranijo z racionalizmom – ker racionalizem vodi v ateizem. Satan je »tisti, ki vse zmeša«: komunisti so porušili prejšnji red, predvsem s propagiranjem svobodne spolnosti in razkrojem družine, s tem so ustvarili zmešano družbo. Satan nadalje hoče narediti ruševine iz naših duš, duše uničuje tako, da jih hrani z ničevostmi, in res se dandanes dogaja tudi to: preko medijev nas hrani z ničevostmi, neumnostmi in norostmi. Dušo uničuje tudi njeno zamejevanje v obzorja Zemlje, človek (po duhu) namreč ne pripada temu (materialnemu) svetu, a satan nas poskuša prepričati, da mu pripadamo, in res je komunistom uspelo v nekaj desetletjih močno sekularizirati družbo.

Nasploh je satan tisti, ki skuša pogubiti naše duše, in logično je zato, da se v ta namen skuša polastiti oblasti, saj lahko, če mu to uspe, preko vzvodov politične moči in oblasti to počne zelo masovno in učinkovito.

Sicer pa: podobno stanje se je vzpostavilo povsod po svetu, danes se vlada z močjo medijev, ta moč pa se napaja z močjo Kapitala, oblast Denarja pa je oblast častilcev satana – Zemlja je postala njegovo gospostvo. To podobno stanje je posledica istih znanj in filozofij, na katerih gradi človek svojo civilizacijo od renesanse naprej (znanost, tehnika, modernost): po nekem trajanju in razvoju je zato moralo priti do podobnih rezultatov, ponekod z evolucijo, drugod z r- evolucijo.

Danes je človeštvo v rokah hudiča, ta vladavina ne more biti dobra, saj on seje zmedo, nas poskuša zmesti, nam preko medijev laže in preko njih uničuje duše, množice hrani z racionalizmom, ki vodi v poganstvo, na kup grabi Denar, bogastvo, ker nas hoče uničiti – vse to uničuje civilizacijo, njeno notranje bistvo (ki je v duhovnem napredku človeka) je pravzaprav že zdavnaj uničeno.

Kaj narediti v tej situaciji? Odgovor ni enostaven in zahteva neko drugo razpravo.

 

Franc Bešter, Zg. Besnica

Zadnje novice

Sorodne vsebine