18.7 C
Ljubljana
torek, 3 avgusta, 2021

(PISMO BRALCA) O sramotnem napisu »Sramota« pred Muzejem novejše zgodovine Slovenije

Moram priznati, da ne razumem pravega smisla v naslovu članka, ki ga je objavilo Delo (24.12.2012, str.5) in se glasi: Razlage, kaj bi bilo sramotno, ni. Res je, da sem že star in sodim zaradi epidemiološke krize v rizično skupino slovenskih državljanov, a mi je v primeru omenjenega javnega incidenta vse kristalno jasno: ker so napisi locirani pred večino kulturnih nacionalnih javnih zavodov, v katerih so po poteku mandatov dosedanjih direktorjev izbrali ali imenovali nove, so ti napisi, kakorkoli jih že označimo, znak podpore prav odhajajočim direktorjem. Ta podpora je z omenjenim napisom namenjena tudi dosedanji direktorici Muzeja novejše zgodovine Slovenije, zato je njen v članku omenjeni odgovor na incident nerazumljiv. Napis SRAMOTA je namreč namenjen direktorju, ki prihaja.

 

Vse skupaj pa je le na videz problematično in pravzaprav smešno, saj gre le še za en preveč politično napihnjen balon. Leta 2000 mi je v taistem muzeju potekel direktorski mandat in namesto mene in še enega na razpis prijavljenega kolega so za vodilnega/vodilno izbrali kandidatko kljub temu, da sta muzejski in strokovni svet dala o njej negativno mnenje. Minister se je odločil drugače in po svoji volji, ker to pač lahko naredi, izbral njemu ljubo osebo. Takrat je bil minister za kulturo, če se prav spomnim Jožef Školč (LDS), danes pa to funkcijo opravlja dr. Vasko Simoniti (SDS). Tedaj ni bilo pred muzejem nobenih napisov in kaj šele odmevov v javnosti.

V Moderni galeriji je problem bolj kompliciran. Tam se mandat direktorice po dolžini trajanja lahko primerja s tistim beloruskega predsednika Lukašenka. Zato se je verjetno že prejšnji minister iz kvote SD (trenutno se ukvarja s postavitvijo titanskega kipa Prometeja nad Trbovljami) odločil za spremembo in naletel na oster odziv stranke Levica (njeno dvojnico na Hrvaškem imenujejo Radnička fronta). Sedanji minister je tokrat izbral po moje zelo sposobnega in delovnega mlajšega kandidata, ki se je že uveljavil z uspešnimi projekti v Sloveniji in tujini. Ob domnevi, da bi ta kandidat lahko zasedel mesto direktorja Moderne galerije pa je prišlo do silnih protestov iz kulturniške in akademske sfere, tako, da je le malo manjkalo pa bi prišlo do izjave, da so vsi ti protestniki pravzaprav Zdenka Badovinac. To se je namreč že zgodilo v primeru domnevne umetnice Jadranke Juras, ki baje ne odobrava mirovnih misij slovenskih vojakov v tujini, še zlasti pa jo moti to, da slednji domnevno pobijajo domačine.

Naj na koncu poudarim, da je sicer neprijazen napis tehnično dovršen izdelek in tudi sama akcija je bila očitno dobro izpeljana, saj varnostniki, ki opravljajo v muzejih nočno delo niso reagirali. Je pa res, da v tem primeru policija kar se tiče, sosedje Hrvati bi rekli »počinitelja«, ne bi smela imeti težkega dela. Seveda upam, da se bo zgodba dobro končala v prid nadaljnjega razvoja slovenske kulture in predvsem spoštovanja vladavine prava.

Dr. Iztok Durjava, upokojenec

Zadnje novice

Sorodne vsebine