7.4 C
Ljubljana
torek, 16 aprila, 2024

(PISMO BRALCA) Na usodnem razpotju

Piše: Slavko Kajfež

Danes nam v republiki Sloveniji vladajo ljudje, ki nikakor ne bi smeli biti na oblasti. Kot ponosni nasledniki komunistov si hočejo našo državo, ki naj bi temeljila na demokraciji, podobno kot njihovi predhodniki v diktatorski SFRJ podjarmiti vse kar bi lahko ogrozilo njihov (če je treba tudi dolgoročen) obstoj na oblasti. Takoj po prevzemu vladavine so se namreč najprej  lotili medijev…

Ker pa se po drugi strani bojijo, da bodo volivci (verjetno) enkrat le spregledali njihovo pogubno ravnanje, hitijo s finančnim izčrpavanjem države s hitrostjo, kot je do sedaj še nismo bili vajeni. Stalno se namreč nakazujejo novi projekti, ki naj bi bili koristni za državo, pri katerih pa se pojavljajo vedno novi aneksi zaradi katerih imajo že začete, ali pa nove investicije, radikalno višje cene. Že po tem se vidi da z davkoplačevalskim denarjem delajo kot svinja(e) z mehom. Denar seveda ne gre iz njihovih žepov, ampak ga črpajo iz proračuna v katerega plačujemo vsi državljani. Denarja v tem skupnem žaklju pa je omejeno in ga za navadne smrtnike vedno zmanjkuje, zato pa povsod, kjer le morejo, dvigujejo cene in davke, izmišljujejo si še nove, da bo proračun čim dlje še vzdržen.

Ker je tako vladanje v mnogočem podobno, če že ne enako, kot v komunistični SFRJ, ki je pod vladavino njihovih ideologov, nekateri so še živi, klavrno propadla, se upravičeno lahko vprašamo kakšno prihodnost ima naša novodobna država pod njihovo oblastjo. Če bo ta kratka, se da na daljši rok še kaj popraviti. Dobro se moramo namreč zavedati, da se hiša vedno hitro in dokaj lahko (po)ruši, veliko zamudnejša in težja pa je njena zidava, kjer moraš imeti strokovne ljudi na pravem mestu. Enako velja za upravljanje z državo, katero je treba še stalno dozidavati, urejati, zato dela pri njeni ohranitvi nikoli ne zmanjka. Če je le-ta zgrajena na trdnih temeljih in so vladajoči politiki državotvorni, pride do napredka v obliki enakosti pred zakonom, urejenosti na sploh in posledično višjega standarda za vse aktivne državljane. Povsem drugače pa je, če državo vodijo prostozidarji, ki jih vodi napuh, prevarantstvo, lakomnost, sebičnost, nepoštenje,…predvsem pa laž na vsakem koraku, kot se to žal dogaja pri nas. Mislim, da se večina Slovencev (še) ne zaveda, kam gremo. Tudi nisem prepričan, da so vsi prebivalci Slovenije (že) zreli za demokracijo, ker se očitno v polnosti ne zavedajo kako parlamentarna ureditev v naši, še dokaj mladi državi, sploh deluje.

Letos bo naša država kmalu po Veliki noči dopolnila polnih 33 let obstoja, nikoli do sedaj pa ni bila na tako trhlih temeljih kot je sedaj. Upam tudi, da se vsaj kristjani  v teh postnih dneh spominjamo Jezusa Kristusa, ki je nekoč v takih letih svojega zemeljskega življenja v takem času trpel in umrl za nas, na največji krščanski praznik pa vstal od mrtvih.

Bomo zato Slovenci sposobni sedaj po 33 letih od nastanka samostojne Slovenije, končno že vstali iz politično pritlehnega životarjenja v odgovorno državotvorno življenje? Ali pa se nam bodo oči odprle šele potem, ko države Slovenije, ki smo si jo v veliki večini tako želeli leta 1991, ne bo več?

Slavko Kajfež, Jesenice

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine