4.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 5 decembra, 2022

(PISMO BRALCA) Modernizem in dekadenca ali kako uničiti krščanstvo navznoter

Piše: Tone Kozar

Ko se je leta 2015 začel veliki migrantski val, je papež Frančišek začel z jasno kampanjo: vse migrante je treba sprejeti. In tudi do danes ni spremenil svojih stališč. Zato pa nas je bilo precej kristjanov, ki smo takrat izrazili odkrit dvom glede odprtosti do množic muslimanov, ki je prihajala v Evropo: kaj če je to res trojanski konj in se pripravlja vladavina antikrista? A kot vidim, je to šele začetek, oddaljeno grmenje. Kot pravi Jezus: ne omadažuje človeka tisto, kar pride od zunaj, ampak to, kar je znotraj. In tudi znotraj Cerkve se dogaja tisto, kar bo krščanstvo v Evropi dokončno spodneslo. To pa sta: modernizem in dekadenca.

O modernizmu se je govorilo že zdavnaj, kajti papež sv. Pij X. je v svojem času uvedel antimodernistično prisego, ki pa jo je na žalost odpravil drugi vatikanski koncil. S tem je modernizem dobil nov zagon, dandanes je to že mainstream Cerkve, ki se mu upirajo le še redki kristjani, ki cenijo tradicijo. Pri nas je to Ad Dominum-Juventutem, pa Scutum Fidei, itd. Malo manj pa je znana povezanost modernizma z dekadenco, propadom vrednot, izrojenostjo… Dekadentnost starega Rima je to civilizacijo pripeljala do razpada, nekdanje cvetoče Cerkve severne Afrike so že dolga stoletja le še relikt preteklosti in spomin na nekdanje dni. In ob takšni politiki Vatikana se Evropi to lahko zgodi v roku nekaj desetletij.

Dekadenca in modernizem hodita z roko v roki. Začenjata na najnižjih nivojih. Poglejmo primer. Nedavno sem bral o neki dolenjski župniji, kjer so ne tako dolgo nazaj dobili mladega župnika. Modernega, privlačnega, že skoraj kičastega. In ena prvih potez, ki jo je naredil, je bila, ne boste verjeli, ukinitev verouka. V dobi vsesplošnega pomanjkanja verskega znanja, ker je Slovenija edina država brez verskega pouka v šolskem sistemu je otrokom odvzel še tisto malo, kar imamo v Sloveniji na razpolago. Torej, ne potrebujemo več komunistične oblasti, ne »golobnjaka«, da bi nam ukinjal verske dejavnosti, ker to sedaj počenjamo kar sami. Vse v imenu »modernega krščanstva«, kjer je Bog samo okras, sicer pa je vse dovoljeno, ker Boga tu v resnici ni.

In kot da bi slutil, da tu nekaj res smrdi, je kmalu sledil umik tega mladega duhovnika, ker se je spozabil in otipaval mladega fanta. Dekadenca v svoji najbolj pristni podobi!

Ampak to še ni konec. Nedavno berem na spletni strani, ki je ne bom imenoval, intervju z duhovnikom celjske škofije in celo vodjo pastoralne službe te škofije. Že drugi intervju z njim v kratkem času na teh straneh. Razlaga o moderni pastorali, o spremembah, ki naj bi bile potrebne, in spet o motečem verouku in celo birmi. Pravi, da ga moti, ker je verouk zamišljen kot neke vrste šola. Joj, gospod Koren, kaj boste še napletli? Saj zato se pa imenuje vero-UK. Gre za POUČEVANJE. Verouk v župnijah, eno ubogo uro na teden, imamo zato, ker pač ni verskega pouka v šolah. Še Sveto pismo pravi, da ljudstvo umira, ker nima spoznanja – vi se pa pritožujete, da je verouk preveč šolski? Jojojoj!! Kaj bi na tole vaše modrovanje porekel Božji služabnik, svetniški škof Anton Vovk, ki se je po izključitvi verouka iz šol leta 1952 dolga leta prizadeval, da bi lahko duhovniki vsaj v cerkvah po nedeljski maši poučevali, ker niso imeli od oblasti dovoljenja za verouk v župniji? In nazadnje smo ga dobili kot skromno nadomestilo za to, kar je v razvitem svetu normalno. In tudi po osamosvojitvi je ostalo po starem. Zdaj bi pa še to ukinjali, za Božjo voljo?? Ob že tako zreducirani verski vzgoji otrok? Božja prenova, pravite? Božji zakoni so večni in najmanj predrzno je pomisliti na to, da bi zdaj karkoli »prenavljali«! Medtem ko se po celjski škofiji širijo bogokletne ideje iz nemške Sinodalne poti, nam neki klerik soli pamet o prenovi, potem pa mu spodaj v komentarjih zaploska še novinar Demokracije in nekaj soli pamet o »novem občestvu« in »novi kulturi«? To je pa že preveč!

Dragi moderni prekucniški gospodje (pa vas najraje ne bi tako imenoval)! Božji zakoni se ne spreminjajo. Tudi svet in človek se nista spremenila – vsaj ne toliko, da bi morali zdaj zametovati vse tisto, kar so gradili naši verni predniki, in sprejemati razne protestantske novotarije iz Amerike ter s tem vnašati še več zmede v že tako zmedeno občestvo vernih! V že tako ponižano in ranjeno čredo vnašate strup! Vse zato, da bi se vaše dekadentne riti bolj udobno počutile, mar ne? Mau Cetung in Gramsci vam sedaj ploskata, medtem ko preko spleta afne guncate, ker vam tehnološki razvoj in več desetletij ljubega miru to omogoča! Radi bi spremenili Cerkev? Zakaj že? Da bi se udobneje počutili v svoji dekadenci? Veste, ob takem ustvarjanju namišljenih problemov in iskanju »rešitev«, ki to niso, me res pograbi sveta jeza! Prekucništvo in domišljavost pač nista sad Svetega Duha. Na trenutke se mi celo zazdi, da so vsi ti drzni znanilci modernizma in dekadence precej bližje izrojeni druščini iz FotoPuba, kot so sicer pripravljeni priznati. Za našo Cerkev je to pot pekla. Ne verjamem sicer, da bo Cerkev zaradi tega propadla, prepričan pa sem, da je po takih trendih čez 50 let ne bo več v Sloveniji. Najbolje, da ukinemo še nedeljsko mašo, ker so duhovniki tako preobremenjeni, pa preuredimo cerkve v diskoteke, gostilne, skladišča, dvorane – zadnji naj ugasne luč!!

Upam, da ste zdaj spoznali, da sovražnikov Cerkve niti ne potrebujemo, ker jo bodo od znotraj uničili njeni »najboljši prijatelji«. Juda Iškarjot tudi danes s poljubom izdaja Sina človekovega! Vse do p(l)andemije tudi sam nisem verjel, da je vpliv globalističnih gospodovalcev znotraj Cerkve tako močan. V cerkvene vrste so nam prinesli cepljenje s cepivi, narejenimi iz pobitih nerojenih otrok, škofje pa so ponižno sprejeli diktat vlade, da je treba cerkve zapreti. Očitno smo res taki strahopetci, da nam lahko vsilijo prav vse!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine