15.7 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Patricija Šulin: Evro predstavlja branik gospodarske stabilnosti v EU

“Danes v Evropskem parlamentu obeležujemo eno najpomembnejših odločitev sprejetih v Evropski uniji. Dvajset let mineva od tega, kar je v veljavo stopila enotna valuta, ki danes povezuje že 340 milijonov Evropejcev v 19 državah. Visoka podpora skupni valuti kaže, da se državljanke in državljani zavedajo, da evro prestavlja branik gospodarske stabilnosti v Evropski uniji”, je ob robu slavnostne seje na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu ob 20. obletnici uvedbe evra dejala evropska poslanka Patricija Šulin.

 

Po prepričanju Šulinove je evro prinesel številne koristi. “Skupna valuta je ustvarila veliko zaupanja in prinesla številne prednosti za Evropejce. Od stabilnosti in preglednosti cen do povečanja trgovine in spodbujanja gospodarskega in finančnega povezovanja med državami članicami. Pri potovanjih, denimo, ker ni potrebno več menjavati denarja, vsako leto pri menjalnih provizijah prihranimo več kot 30 milijard evrov”, je bila jasna evropska poslanka.

“V Sloveniji mineva 12 let od uvedbe evra, ko smo kot prva država med novimi članicami uspešno izpolnili maastrichtske kriterije ter tako prevzeli skupno valuto in se s tem pridružili 12 državam članicam. Odločitev za uvedbo evra je bila pravilna in je prispevala tako k večjemu uvozu in izvozu našega gospodarstva kakor tudi k boljši pripravljenosti države pred zunanjimi šoki”, je še dejala evropska poslanka Patricija Šulin.

Zadnje novice

Sorodne vsebine