13 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Odprto pismo predsedniku vlade g. Marjanu Šarcu

S tem odprtim pismom vas obveščam o nezakonitem stanju na Onkološkem inštitutu  Ljubljana (OI LJ), ki ga doslej odgovorni niso uspeli rešiti. Pišem vam kot poznavalec razmer na OI LJ, kjer sem bil pred časom predsednik sveta zavoda in kasneje tudi generalni direktor.

 

Na vas se obračam, ker imam v spominu vašo prisego ob imenovanju za predsednika vlade, ko ste med drugim prisegli: ” prisegam, da bom spoštoval ustavni red…” in zato upam in vam tudi verjamem, da boste poskrbeli, da se zakoni naše države izvajajo dosledno.

Pred letom dni sem novo imenovani svet OILJ opozoril na nezakonito zapuščino predhodnega sveta OI LJ. Ta bi lahko, skladno s tedaj veljavno zakonodajo (ZUPPJS 16 in ZUPPJS 17) generalni direktorici ga. Zlati Štiblar Kisić (ki je izpolnila pogoje za polno upokojitev marca 2016) podaljšal delovno razmerje najdlje do 31.12.2017, pred tem  pa bi ji morali izdati sklep o prenehanju delovnega razmerja. Iz meni nerazumljivih razlogov stari svet OI LJ ni storil nič. Novi svet OI LJ je sprožil postopek na Inšpektoratu za javni sektor na MJU , ki je kršitev potrdil, zadevo pa je predal v reševanje med drugim še Inšpektoratu za delo RS. Tudi ta je ugotovil, da   “gre za kršitvi ZUPPJS 16 in ZUPPJS 17, a navedena zakona ne določata pristojnosti nadzora Inšpektoratu za delo RS in tudi ne določata sankcij za kršitve. V nadaljevanju direktorica inšpektorata navaja: ” že iz ustave RS … izhaja, da upravni organi opravljajo svoje delo samostojno v okviru in le na podlagi ustave in zakonov”

Iz navedenega sledi, oziroma se zdi, da cela veriga služb in inštitucij (Upravna služba OI LJ, kadrovska služba OI LJ, direktorica OI LJ, Sveta zavoda OI LJ, Ministrstvo za zdravje RS) ignorira zakone RS in omogoča nadaljevanje zaposlitve sedanji direktorici OI LJ. Dovolite , da pripomnim, da so bili po istih zakonih upokojeni številni zaposleni, vključno z tedanjim rektorjem mariborske univerze prof. dr. Tičarjem, kar je bilo tudi dokaj medijsko odzivno. Različno izvajanje zakonov je po mojem  mnenju tudi proti 14. členu ustave RS , ki v drugem odstavku pravi:  “vsi so pred zakonom enaki”. V konkretnem primeru to seveda ne drži! Če sem lahko malce banalen  je v konkretnem primeru razlika že v dohodku med zaposlenim in upokojencem. Mandat se sedanji direktorici izteče julija 2020 kar je od konca leta 2017 približno 17 mesecev plače namesto pokojnine. Kako naj ukrepajo tisti, ki so se po tistih zakonih morali upokojiti?

Spoštovani! Ali je morda preveč. če od vas, predsednika vlade pričakujem, da preko zakonitih vzvodov, ki jih imate na voljo, zadevo uredite. Verjetno je potrebno raziskati kako je do te kršitve sploh prišlo in tudi zakaj. Morda ob tem najdete odgovor tudi za nekatere druge ovire, ki se bodo pojavile pred vami.

PS.: le kot zanimivo informacijo: v sedanji sestavi Sveta OI LJ je kot predstavnica vlade ena izmed zaposlenih na MZ poleg nje je kot predstavnik vlade v Svetu OI LJ tudi državni pravobranilec.

V Ljubljani, 11.02.2019                                                                                                                                                                                             prim. Janez Remškar,dr.med.

 

 

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine