26.3 C
Ljubljana
torek, 15 junija, 2021

Nespoštljivost nacionalne radiotelevizije do žrtev osamosvojitvene vojne

Spoštovani, otroci padlih v osamosvojitveni vojni za Slovenijo smo ogorčeni nad silvestrskim programom nacionalne radiotelevizije Slovenija, kjer je bilo znotraj oddaje Kaj dogaja? izpostavljeno, po mnenju RTV Slovenije malo število žrtev vojne za Slovenijo in le-te so bile primerjane s številom žrtev korone in številom padcev z jablane.

 

Žrtve v vojni za samostojno Slovenijo so bile in vsaka žrtev je bila preveč. Za vse družine, ki smo v vojni izgubile sinove, može in očete, pa je bila naša žrtev še toliko večja. Vojna nam je vzela očete, vzela nam je družino v pravem pomenu in je močno posegla v naše otroštvo. Otroci padlih smo po skoraj 30-ih letih od osamosvojitvene vojne že odrasli, s svojimi družinami, a zato nič manj občutljivi na vse v povezavi z osamosvojitvenimi dogodki.

Kot nacionalna radiotelevizija so si, le nekaj dni po praznovanju 30. obletnice plebiscitarne odločitve, ko smo se Slovenci odločili, da želimo svojo državo in pol leta pred praznovanjem 30. obletnice osamosvojitvene vojne za samostojno Slovenijo, drznili »norčevati« iz števila padlih v osamosvojitveni vojni.

Naši očetje so postavili s svojo žrtvijo močne temelje naše države. Brez njihovih žrtev tudi naše Slovenije ne bi bilo.

Skrajno neprimerno in zelo žaljivo je bil njihov odnos do žrtev osamosvojitvene vojne in posledično tudi do osamosvojitve prikazan v njihovem silvestrskem programu.

Žalostno je in zelo boli, da se zgodovina naroda pozablja v 30-ih letih.

Kako bodo otroci gojili spoštljiv odnos do države, do domovine, do vseh žrtev osamosvojitvene vojne in do osamosvojiteljev, če spoštljivosti in odnosa do njih ne goji nacionalna radiotelevizija, ki naj bi bila televizija vseh državljank in državljanov?

Od Javnega zavoda RTV Slovenija smo pričakovali in zahtevali iskreno opravičilo, ki ne bo izbrisalo bolečega madeža, a mogoče bi se odgovorni za njihove oddaje zavedali, da so žrtve osamosvojitvene vojne bile, da je vojna bila in da posledice vojne občutite tako vi, ki živite v samostojni državi, kot mi, ki smo v vojni izgubili svoje očete, številni pa tudi svoje zdravje.

S strani RTV Slovenija smo prejeli odgovor, ki je za otroke in svojce padlih v osamosvojitveni vojni za samostojno Slovenijo izredno žaljiv.

Prilagamo odgovor: Vanja Vardjan, Za ekipo oddaje Kaj dogaja, Odgovorni urednik RP TVS:

»V imenu ekipe oddaje Kaj dogaja in z vednostjo direktorice TV Slovenija in generalnega direktorja RTV Slovenija posredujem odgovor na vaš dopis. Naj začnemo z res iskrenim opravičilom za komentar, ki vas je prizadel in je bil del silvestrske oddaje Kaj dogaja.

Namen ustvarjalcev oddaje nikoli ni bil in nikoli ne bo zadajati bolečino, ampak vnašati vedrino v življenja gledalcev. Ker pa gre za satirično oddajo, se humor vedno giblje po robu in čeprav se trudimo, da teh samo-zadanih mej dobrega okusa, ne bi prestopili, se zaradi dejstva, da ljudje različno gledamo na svet, nekomu lahko ista šala zdi precej bolj nedolžna kot komu drugemu, ki je z določeno temo imel neposredno in tragično izkušnjo.

Lahko vam zagotovimo, da ost izrečenega nikakor in nikoli ni bila usmerjena proti žrtvam osamosvojitvene vojne (kar je bilo tudi konkretno izrečeno v uvodu “z vsem spoštovanjem do žrtev omenjenih tragedij” ), ampak proti trenutnemu načinu vladne komunikacije. Komentar v oddaji se namreč ukvarja ravno z vladnim primerjanjem žrtev osamosvojitvene vojne in žrtev korone. Naš komentar je bil torej usmerjen proti načinu komunikacije, ki se obnaša kot da smo sredi vojne, ne pa sredi zdravstvene krize in tako pošilja napačna sporočila državljanom – konec koncev pa dela tudi škodo spominu na osamosvojitev, ker jo vpleta v aktualne politične igrice, namesto da bi ji dala častni prostor v zgodovini.

 Ob vsem napisanem se zavedamo, da nič od zgoraj navedenega ne ublaži ali izniči bolečine, ki jo človek čuti ob izgubi bližnjega, je pa, upamo, osvetlilo naše razloge za vključitev konkretnega komentarja v oddajo.

Še enkrat se opravičujemo za prizadejane bolečine in vam zagotavljamo, da komentar nikakor ni bil posledica nespoštljivosti, ampak (bolj – in včasih očitno tudi manj – uspešnega) poskusa satire, za katero smo prepričani, da je ena od osnov zdrave družbe, ki nam jo je, konec koncev, omogočila tudi osamosvojitvena vojna.«

Nikakor se ne moremo strinjati z »opravičilom«, da gre za satirično oddajo, kjer se odgovor giblje po robu in da šale ljudje razumemo drugače.

Svojci padlih smo v osamosvojitveni vojni izgubili sinove, može, očete, brate in to, da odgovorni na RTV Slovenija navedejo, da se »nekomu lahko ista šala zdi precej bolj nedolžna kot komu drugemu, ki je z določeno temo imel neposredno tragično izkušnjo«, je SKRAJNO neprimerno, žaljivo in vsega obtoževanja vredno. Ne razumemo satire na račun žrtev osamosvojitvene vojne, ker te žrtve imajo svoja imena, imajo svoje družine, imajo svoje duše.

V odgovoru je še navedeno, da je šlo pri oddaji za komentiranje načina vladne komunikacije. Naj opozorimo, da svojci padlih v osamosvojitveni vojni nismo Vlada Republike Slovenije, mi smo temelj naše države. O načinu komunikacije Vlade Republike Slovenije pa verjamemo, da bi pristojni na RTV Slovenija lahko našli bolj primerno »satiro« kot za nas »skrajno žaljivo« izpostavljanje števila padlih v osamosvojitveni vojni. Ob upoštevanju osnov etike, morale, bontona in spoštljivosti bi odgovorni na RTV Slovenija lahko ohranili tudi dostojanstvo vseh ljudi.

Od RTV Slovenija pričakujemo tudi javno opravičilo, saj je bila silvestrska oddaja Kaj dogaja? tudi javno predvajana.

S spoštovanjem,

Otroci in svojci padlih v osamosvojitveni vojni za samostojno Slovenijo

Jasmina Molan

Jerneja Molan

Andreja Štumberger

Simona Šoster

Sara Manjalli

Petra Peperko

Gregor Knavs

Nela Jergović

Martina Albreht

Jožef in Terezija Moljk

Zadnje novice

Sorodne vsebine