7.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Nediške doline imajo pravico za primerno zdravstveno oskrbo, SSO podpira peticijo županov

Svet slovenskih organizacij je na strani beneških županov v zvezi z vprašanjem prisotnosti družinskega zdravnika v Nediških dolinah. V tem smislu vabi, da se jih podpre s podpisom peticije, ki so jo sami predlagali v prejšnjih dneh.

Kot sami župani ugotavljajo je v mesecu oktobru prenehala opravljati zdravstveno oskrbo še ena zdravnico. Za celotno področje Nediških dolin so tako sedaj na razpolago prebivalcem le trije družinski zdravniki, kar je odločno premalo za področje, kjer je prisotno pretežno starejše prebivalstvo, za katerega ni mogoče računati, da se lahko tako prosto avtonomno premikalo. Pomanjkanje primerne zdravstvene oskrbe pa bi še dodatno obubožalo javne storitve za ta teritorij, kar bi ne prispevalo k ohranjanju prebivalstva na tem območju, da bi se tako še naprej nadaljevalo izseljevanje. Ravno demografsko upadanje je v teh časih glavno vprašanje teh dolin, na katero javne ustanove še niso dobile primernega odgovora.

Zelo pomembno je tudi, da družinski zdravniki, ki nudijo splošno zadravstveno oskrbo v Nediških dolinah, poznajo slovenski jezik. Ravno starejše prebivalstvo je namreč tisto, ki se v slovenščini zna še najbolje sporazumeti. V tem smislu bi bilo primerno spodbuditi odgovorne zdravstvenih okrajev, ki oskrbujejo te teritorije, kjer je zgodovinsko naseljena slovenske narodna skupnost.

Svet slovenskih organizacij torej še enkrat poziva k podpisu ljudske peticije, ki so jo sprožili župani občin Podbonesec, Špeter, Sv. Lenart-Podutana, Sovodnje, Dreka, Grmek in Srednje, da se deželno upravo FJK spodbudi k zagotovitvi primerne zdravstvene oskrbe v Nediških dolinah.

Deželni predsednik SSO

Walter Bandelj

Zadnje novice

Sorodne vsebine