25.2 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Javna vprašanja Titu Turnšku

O »kulturnih« in afektiranih nastopih Tita Turnška znajo bralci marsikaj povedati. V zadnji številki Demokracije je o njem nekaj »ocvirkov« napisal tudi Janez Zupan iz Kranja. Tudi jaz sem ga že marsikaj vprašal, pa odgovorov ni in ni bilo. Mar predsednik ZZB še vedno deluje v ilegali in ne sme z nikomur kontaktirati oziroma odgovarjati na vprašanja? Tokrat mu, poleg Janeza Zupana, tudi jaz posredujem nekaj vprašanj, čeprav že vnaprej vem, da bom zaman čakal na njegove odgovore.

Zakaj so partizani (komunisti) »polnili« Hudo jamo in druga brezna po Sloveniji samo ponoči in hkrati zatrjevali, da je njihov boj plemenit, pošten in domoljuben. Zakaj so v Kočevski Rog prevažali ujetnike v pokritih tovornjakih in zakaj so jih skrivali pred ljudstvom? Zakaj častite in postavljate spomenike le vojakom revolucije, mrtve pa še do danes niste pokopali? Zakaj ne dovolite, da bi našo polpreteklo zgodovino osvetlili zgodovinarji in drugi strokovnjaki? Zakaj se izogibate besedi revolucija, v nedogled pa ponavljate NOB? (Kaj partizani niso nikoli bežali in delali zločine?) So bili kolaboranti samo vaški stražarji in domobranci? (Berite Mikužove razprave, Kardeljeva in Kidričeva pisma, Knjige Džilasa, Mačka …!) Se spomnite, kaj je med drugim dejal Tito: »Pustite Nemce, uničujte domače izdajalce. Nemci bodo odšli, domači nasprotniki pa bodo ostali in nam prevzeli oblast.«

Tovariš Tit Turnšek: Se resnice res tako močno bojite? Dokler bo v Sloveniji tolikšen odstotek ljudi pod pragom revščine, ste kot visoki funkcionar prvi poklicani kaj konkretnega storiti (za ljudstvo, ne samo zase!) in, seveda, priznati svoj delež krivde za današnje sramotno stanje pri nas.

Ive A. Stanič

Zadnje novice

Sorodne vsebine