15.6 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Generalka – kdo ali kaj?

Ko sem v petek, 23. novembra, na TVS odprla kazalo Teleteksta, sem zagledala naslov: Slovenija dobila generalko. Ob tem sem pomislila, da je bila naša država spet uspešna na enem izmed premnogih športnih tekmovanj, a na strani 111 sem doumela, da je Slovenska vojska dobila prvo žensko z generalskim činom.

»Lepo!« sem pomislila, a hkrati sem zaznala še eno novorekovsko neumnost, kajti brez uporabe slovarja vem, da je ‘generalka’ zadnja uradna vaja pred premiero v gledališču, koncertni dvorani, pa nastop v športu pred uradnim začetkom tekmovanja! Ob besedah, kot so profesorica, učiteljica, voditeljica, /di/rektorica, sodnica, godbenica, kuharica, tovarišica, mentorica itd., ki so slogovno nezaznamovane, mi ‘generalica’ (vojaška oseba!) zveni bolj ustrezno in lepše, predvsem pa nedvoumno enopomensko.

V oddaji Odmevi je bilo istega dne pojasnjeno, da se je za ‘generalko’ odločil Inštitut za slovenski jezik. Katastrofa! Vodilni slovenisti so torej postali diktatorji, ki razvoja slovenskega jezika ne spremljajo in pravilno usmerjajo, ampak mu preprosto ukazujejo – in to brez spodobne utemeljitve! Beseda ‘generalka’ že ima svoj uveljavljeni pomen, kot sem zapisala, besede ‘generalica’ pa doslej praktično nismo potrebovali. Vprašujem (se), zakaj ne ‘generalica’, saj obrazilo ‘-ica’ nima vnaprejšnjega negativnega, žaljivega prizvoka? – Leta 1970 je Slovar slovenskega knjižnega jezika besedi ‘generalica’ in ‘generalka’ poznal le kot zastareli besedi za generalovo ženo, toda vsi, ki bomo kmalu nosili osmi križ, niti v času JLA niti danes ne videvamo in ne poznamo generalov, ki bi paradirali s svojimi soprogami, kot je bilo to »in« zlasti pred letom 1914. Torej lahko začnemo uporabljati besedo ‘generalica’ z novim, sodobnim pomenom: poklicna vojakinja z generalskim činom.

Predlagam, da na bližnjem referendumu o migrantih demokratično odločimo tudi o ‘generalki’ ali ‘generalici’!

Ob tem bi lahko napisala še nekaj vrstic o ‘brigadirjih’ in ‘brigadirkah’, ki vzbujajo neprijetne asociacije na povojno socialistično tlačanstvo, namesto da bi prvi generalski čin v Slovenski vojski po zahodnih zgledih poimenovali ‘brigadni general’ in ‘brigadna generalica’. – Ali mi bodo na Generalštabu in v Državnem zboru prisluhnili?

Ivana Lampič, Nova Gorica

Zadnje novice

Sorodne vsebine