30.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 21 junija, 2021

Društvo MORiS o zavrnitvi zahteve za prepoved javne prireditve »Nosil bom rdečo zvezdo«

Društvo MORiS Kočevska Reka je ponovno, kot leta 2017, posredovalo Upravni Enoti Ljubljana, dne 15. 5. 2018, zahtevo za prepoved javne prireditve “Nosil bom rdečo zvezdo”, napovedane za 25. 5. 2018 na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Prejeli smo sklep Upravne Enote Ljubljana št. MNZ-UE0014-P2 z dne 21. 5. 2018, s katerim se naša zahteva ponovno zavrže, ker nimamo statusa stranke v postopku. UE Ljubljana se sklicuje na določbe Zakona o javnih zbiranjih, po katerih je policija tista, ki ocenjuje, ali se lahko neka prireditev izvede ali ne. UE Ljubljana sploh ni obravnavala naših navedb glede kršitev Ustavne pravice do osebnega dostojanstva v smislu 34. člena Ustave RS in nam odreka status stranke v postopku, ker, da nismo izkazali pravne koristi, ki jo varujemo. Seveda to ne drži, kar je razvidno iz naše zahteve za prepoved. Več kot očitno je, da lokalna oblast v Sloveniji glede javnih prireditev ne uporablja enakih pravnih standardov (primer prepovedi koncerta Thompsona leta 2017 v Mariboru). Za

Društvo MORiS sam koncert morda niti ne bi bil toliko sporen, v kolikor se na njem ne bi uporabljala simbolika, ki poveličuje bivšo JLA in totalitarni komunistični sistem SFRJ, ki nas je vojaško napadel, ko smo po ustavni poti na podlagi referenduma 1990 razglasili samostojno državo.

Zoper prejeti sklep se bo Društvo MORiS v zakonitem roku pritožilo na drugostopenjski organ Ministrstvo za notranje zadeve, proučili pa bomo tudi vidik kazenske odgovornosti vodje oddelka Marjete Hvalič, glede izdaje dovoljenja za izvedbo sporne javne prireditve na podlagi določb 131. člena Kazenskega zakonika Republike Slovenije.

BgGen Tone Krkovič
predsednik Društva MORiS

Zadnje novice

Sorodne vsebine