15.2 C
Ljubljana
sobota, 18 septembra, 2021

Ali Slovenija postaja zverinjak Evrope?

 V teh dneh potekajo po državi predstavitve Lovsko upravljavskih načrtov po različnih območjih. Sam sem se kot član sveta OE ZGS Tolmin na predlog Sindikata kmetov Slovenije udeležil predstavitve letnega načrta za XI. Triglavsko lovsko upravljavsko območje (LUO) za leto 2019 v Tolminu.

 

Na predstavljeni plan s strani prisotnih sploh ni bilo nekih velikih pripomb, kar je bilo drugače kot pred 4 leti, ko sem bil prvič na taki predstavitvi. Opazna je večja udeležba obupanih kmetov, ki imajo vedno večje težave, in na drugi tudi kar precej obupanih lovcev.

Žal ugotavljam, da je bila moja napoved izpred 4 let, ko sem dejal, da za jelenom pride volk, pravilna. Zdaj v Trnovskem gozdu že veselo izpolnjujejo lovski plan, menda je enako tudi v Kočevju, kjer bojda ni več problemov s popašenostjo travnikov.

Kako velike bodo posledice širjenja populacije volkov na velik del države pa si lahko predstavlja le malokdo. Kmetijstvo bo moralo nekako preživelo, lov bo propadel, katastrofalne bodo posledice za turizem. Saj kot sem enkrat lani povedal na seji občinskega sveta ni ravno veliko takih avanturistov, ki jih bo privlačila možnost, da na sprehodu srečajo volka.

Ponovno je bilo slišati o še eni nesprejemljivi nakani LIFE DINALP BEAR, ki predvideva naselitev medvedov v večji del osrednje in zahodne Slovenije. Kmet, ki živi na območju TNP, je povedal, da so pred 20 leti imeli v okviru TNP predavanje kanadskega strokovnjaka o medvedih. Ko so strokovnjaku povedali, da imamo v Sloveniji 400 medvedov, je ta šokiran odgovoril, da bi bilo to za to površino, ki jo pokriva Republika Slovenija, v primeru, da bi bila cela država divjina, štirikrat preveč. Po novem projektu naj bi bilo medvedov med 1100 in 1200 .

Ko je bil v lanskem letu sprejet argumentiran sklep o odlovu medvedov, ga je neko marginalno društvo zlahka blokiralo. To je dokaz, da je v naši državi res nekaj hudo narobe. Ko nekdo, ki se ga stvar sploh ne tiče neposredno, s svojim delovanjem škoduje državljanom in številnim gospodarskim panogam in za to ne prevzame odgovornosti.

Dokler zagovorniki škodljivih elementov na vseh ravneh ne bodo prevzeli odgovornosti za škodo na svoja pleča se nam ne piše nič dobrega!

Klemen Šavli, podpredsednik SKZ pri SLS. 

 

 

Klemen Šavli je predsednik Občinskega odbora SLS Tolmin in občinski svetnik v Občini Tolmin. Po Izobrazbi je kmetijski tehnik, dela pa kot kmetovalec in področni vodja prodaje kmetijske mehanizacije pri podjetju Profi kmet.

Zadnje novice

Sorodne vsebine