12.2 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Akademski forum Nove univerze in Katedrale svobode

Vljudno vabljeni na Akademski forum, ki ga tokrat Nova univerza prireja skupaj s Katedralo svobode. Forum je namenjen razpravi o pomembnih vprašanjih slovenskega naroda, njegove matične države Slovenije, in ne nazadnje uvedbi ter izvajanju študijskih programov slovenoslovja Fakultete za slovenske in mednarodne študije. Letošnji dan državnosti je nenačrtovana, vendar dobrodošla simbolna priložnost.

 

Razpravo naj spodbudi nekaj spodaj navedenih točk:

Slovensko nacionalno in socialno vprašanje v luči osamosvojitve in osvoboditve naroda.

Vprašanje slovenskega narodnega značaja: hlapčevstvo in upor, enakost in zavist, sproščenost in zavrtost.

Pobude za preoblikovanje slovenskega narodnega značaja: Ivan Cankar, Edvard Kardelj, OF, Edvard Kocbek, Dušan Pirjevec, Josip Vidmar.

Slovenski narod kot ustavna kategorija – deklaracija, program, norma.

Slovenci v Evropi narodov danes: komu prisluhniti – populistom, suverenistom bruseljskim politikom, evroskeptikom, nacionalistom? Ali pa je važno le kaj Slovenci storimo zase, ne pa, kaj drugi storijo za nas?

Kdo je subjekt samoodločbe v evropski zgodovini in danes? Narodi, ljudstva, nacije, etnije? Katalonci in Baski ali Španci? Škoti ali Britanci? Evropska unija narodov ali nacij?

Zakaj je bila ustanovljena slovenska država? Je Republika Slovenija nacionalna država? Kako naj varuje narodno istovetnost, samobitnost, kulturo in jezik?

Slovenija kot matična in edina država Slovencev in Slovenk za varovanje in razvoj civilizacijskih podlag naroda in njegovega nacionalnega interesa.

In ne nazadnje: uvedba in izvedba ter javna veljava univerzitetnega študijskega programa slovenoslovja – edinega v Sloveniji in v svetu.

Razpravo bosta odprla in spodbujala dr. Matej Avbelj kot nosilec Akademskega foruma in dr. Dimitrij Rupel v imenu Katedrale svobode.

Svoje sodelovanje v razpravi so že potrdili akademik dr. Janko Kos, dr. Ernest Petrič, dr. Peter Jambrek in ddr. Igor Grdina.

Vabljeni torej, da se nam pridružite v četrtek, 20. 6. 2019, ob 17. uri v avli Ivana Hribarja Nove univerze na Mestnem trgu 23 v Ljubljani.

izr. prof. dr. Matej Avbelj
nosilec Akademskega foruma

prof. dr. Dimitrij Rupel
za Katedralo svobode

Zadnje novice

Sorodne vsebine