7.7 C
Ljubljana
petek, 23 februarja, 2024

Občina Vrhnika predstavila načrte za turistično -rekreacijski center na Ljubljanskem barju

 

Andraž Grad

 

Na občini Vrhnika pripravljajo velik projekt, ki bo pripomogel ne le k večji prepoznavnosti občine, temveč tudi osrednjeslovenske regije in celo Slovenije.

Občina Vrhnika na obrobju Ljubljanskega barja se ponaša z bogatim naravnim okoljem. Pod vodstvom župana Danijela Cukjatija so se odločili izkoristiti ta potencial, ki lahko močno pripomore h kakovosti bivanja na Vrhniki. Občinski prostorski načrt namreč vključuje pomembno ureditev turistično-rekreacijskega centra na Bajerjih pri Verdu, ki jo bo občina izvedla skupaj z javno agencijo Republike Slovenije SPIRIT Slovenija, katere namen je spodbujanje investicij, podjetništva in internacionalizacije. Občina je nedavno svojo vizijo za Bajerje pri Verdu predstavila tudi na tiskovni konferenci, ki sta se je poleg župana udeležila tudi v. d. direktorja SPIRIT Slovenija Rok Capl in Bernard Kogovšek, vodja občinskega oddelka za prostor.

Pomembna priložnost za Vrhniko

Rok Capl je izpostavil, da ima agencija veliko centralno bazo za pregled investicijskih priložnosti tudi na področju športa in turizma. Tako bo agencija sodelovala z občino pri iskanju morebitnih investitorjev iz Slovenije ali tujine. Capl je dejal, da agencija oblikuje programe v skladu s potrebami gospodarstva, zato z veseljem pozdravlja namero občine Vrhnike, da revitalizira to degradirano območje. Izpostavil je, da so športne in rekreacijske turistične dejavnosti pomembne tako za prepoznavnost občine kot za prepoznavnost celotne Slovenije. Dodal je, da si v agenciji želijo razvoja lokalnih skupnosti in da bo turistično-rekreacijski center znatno izboljšal že tako bogato ponudbo v občini. Kot je dejal župan, iščejo predvsem na področju gostinstva in hotelirstva morebitne zasebne investitorje, medtem ko območje, namenjeno rekreaciji, delno že ureja občina. Tovrstne dejavnosti − rekreacijo, učne poti in dejavnike kulturne dediščine − bo urejala občina sama. Pri tem se bo za predstavitev koliščarjev, ki so v megleni preteklosti pluli po prostranem barju, in koliščarstva Vrhnika potegovala tudi za evropska sredstva. Prav tako je na območju dejavno društvo za opazovanje ptic, ki že sodeluje z občino.

Od sproščanja v bazenu do opazovanja ptic

Sam prostorski načrt je predstavil Bernard Kogovšek iz občinskega oddelka za prostor. Opozoril je na velike možnosti območja, kjer bodo urejali in gradili omenjeni center za športne aktivnosti, učne poti in turistične dejavnosti. Velika prednost je v tem, da območje leži blizu avtoceste med Ljubljano in Koprom, pred kratkim zgrajena južna obvoznica pa s krožišči omogoča hiter in neposreden dostop do vzhodne strani Ljubljanskega barja. Samo območje ima tudi zanimivo zgodovino, ki jo je ob začetku predstavitve predstavil župan Danijel Cukjati. Kot je dejal, gre za zelo zanimivo lokacijo z glinokopi, ki so bili po drugi svetovni vojni zapuščeni in tako samevajo že dobrih sedemdeset let. No, ker narava ne miruje, je tam nastala bogata zelena oaza z veliko rastlinsko in živalsko raznolikostjo. Zato se je občina zaradi turističnega potenciala tudi odločila, da sprejme postopek prostorskega načrta za razvoj turistične in športne dejavnosti, za to pa išče tudi partnerje. Kot je bolj podrobno razložil Kogovšek, je včasih na tem območju stala Kotnikova opekarna, katere opeka so uporabili tudi v Plečnikovih projektih. Danes je objekt porušen, blizu pa so nastali ribniki, kjer se ob selitvah zadržuje veliko ptic. Območje ponuja naravno lepoto in je primerno za različne dejavnosti v vseh letnih časih. Na kraju porušenih objektov naj bi zrasli gostinski in nastanitveni objekti, predviden je tudi bazen in poleg parkirišč za dnevne obiskovalce tudi parkirišče za avtodome. Morda bo zgrajena tudi kakšna dvorana za različne dejavnosti. Kogovšek je izpostavil, da gre za območje, veliko približno 23 hektarjev, na katerem lahko človek doživi pristen stik z naravo. Na področju zgodovinske dediščine in rekreacije bodo uredili učne poti, povezane z arheološkimi najdbami na barju, za izletnike pa bodo med drugim na voljo tudi vodne poti in opazovalnice ptic.

Izpostavljen stavek:
Vrhnika bo poskrbela za center, ki bo človeka povezoval z naravo in kulturno dediščino.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine