1.6 C
Ljubljana
nedelja, 10 decembra, 2023

Kako izbrati pravi prezračevalni sistem za svoj dom?

Piše: C. R., foto: I-Vent

Če razmišljate o vgraditvi prezračevalnega sistema, se zagotovo tudi vam porajajo številna vprašanja in dileme. Morda se sprašujete, kakšen bo dejanski učinek prezračevalnega sistema na kakovost vašega bivanja. Kako poteka vgradnja prezračevalnega sistema in katerega izmed vse ponudbe pravzaprav izbrati?

Kateri prezračevalni sistem je najustreznejši za moj objekt?

Centralni sistem prezračevanja skrbi za odvajanje izrabljenega zraka na prosto prek prezračevalnih vodov v vsakem prostoru, ki so povezani s centralnim ventilatorjem in z odzračevalnim vodom.

Zelo podobne lastnosti kot centralni sistem prezračevanja ima tudi decentralni sistem prezračevanja, ki deluje po principu regenerativne izmenjave toplote. Vendar je ključna razlika v tem, da pri decentralnem sistemu prezračevanja ni potreben sistem napeljave prezračevalnih vodov med prostori, ampak več posameznih ventilatorjev prek odzračevalnih jaškov ali direktno skozi zunanji zid odvaja izrabljen zrak iz prostorov, svež zrak pa vstopa skozi stenske vhodne enote. Gre za zelo učinkovit proces, ki omogoča tudi velike prihranke, saj se pri prezračevanju izgubi le 10 odstotkov energije, namenjene za ogrevanje.

Novogradnja ali obnova objekta – v obeh primerih je odločitev za prezračevalni sistem več kot na mestu

Pri graditvi novega objekta priporočamo, da se vgraditve prezračevalnega sistema lotite čim prej. Zelo ekonomično in koristno je, da v čim zgodnejši fazi graditve opravite določena dela in z njimi pripravite vse potrebno za poznejšo vgraditev prezračevalnega sistema. S tem korakom boste poznejšo graditev bistveno pohitrili, pa tudi pocenili.

Pri prenovi starejšega objekta pa je vgraditev prezračevalnega sistema še toliko bolj na mestu, saj objekti starejšega datuma pogosto ne zagotavljajo optimalnih bivalnih razmer. Če se v starejšem objektu denimo odločite za menjavo oken, bo to pomenilo, da bodo okna veliko bolj tesnila kot prej. Posledično se bodo hitro začeli pojavljati neprijeten vonj po zatohlem, pa tudi čezmerna vlaga in plesen. Vse našteto je za naše zdravje zelo škodljivo in močno zmanjšuje kakovost bivanja.

A kakovosten prezračevalni sistem bo poskrbel za redno in nadzorovano izmenjavo svežega in izrabljenega zraka ter odvajanje odvečne vlage iz prostorov, vplival pa bo tudi tudi na prihranke pri ogrevanju, saj bo zagotavljal energetsko varčno prezračevanje.

Katere so lastnosti kakovostnega prezračevalnega sistema?

Prezračevalne sisteme i-Vent, ki na trgu nimajo konkurence, odlikujejo številne lastnosti.

  1. Skrb za optimalne bivalne razmere.

Prezračevalni sistemi i-Vent iz prostora samodejno odvajajo izrabljen zrak, neprijetne vonjave, odvečno vlago in druge škodljive snovi, vanj pa hkrati dovajajo svež in filtriran zrak. Tako izboljšujejo mikroklimo in skrbijo za zdravje našega doma. Prav tako preprečujejo nastanek plesni in posledično ugodnih razmer za pršice.

  1. Podpora našemu zdravju in dobremu počutju.

Za alergike in ljudi z drugimi zdravstvenimi težavami je skrb za zdrave bivalne razmere na prvem mestu. Prezračevalni sistemi i-Vent imajo vgrajene visoko kakovostne filtre, ki zrak ustrezno filtrirajo in odstranijo različne alergene. Skoznje ne morejo niti cvetni prah, umazanija in prašni delci. Poleg tega so filtri trajni in zelo preprosti za čiščenje, saj jih le speremo pod tekočo vodo in so spet pripravljeni za uporabo.

  1. Zagotavljanje prihrankov pri energiji.

Ena od glavnih odlik prezračevalnih sistemov i-Vent je tudi njihova varčnost, saj posamezna enota porabi le 2,3 evra električne energije na leto, kar te prezračevalne sisteme postavlja med najučinkovitejše na trgu.

  1. Preprosta vgraditev in še preprostejše upravljanje.

Velika prednost prezračevalnih sistemov i-Vent je tudi njihova preprosta vgraditev, ki ne zahteva velikega posega v naš dom. Poleg tega je decentralni prezračevalni sistem i-Vent mogoče upravljati kar prek aplikacije, ki je na voljo tako za uporabnike Android kot iOS.

Zavedajte se, da zdrave bivalne razmere niso luksuz, ampak osnova. S pomočjo prezračevalnih sistemov i-Vent lahko v svojem domu na tem področju naredite veliko razliko in zaživite bolje. Nič več neprijetne vlage, zatohlega zraka in nevarne plesni – le še svež in čist zrak.

Prezračevalni sistemi i-Vent so preprosti za vgraditev in primerni tako za novogradnje kot starejše objekte. Njihova montaža je hitra, omogočajo pa tudi velike prihranke.

 

 

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine