14.3 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

[Video] Oblasti v Bihaću odprle še en migrantski kamp, v njem 700 za boj sposobnih moških čaka na preboj v Evropo!

Oblasti v Bihaću so s svojih ulic, mestnih parkov in iz stanovanj umaknile nelegalne migrante in jih namestile v migrantski kamp. Tam se nahaja 700 migrantov, ki čakajo na možnost prehoda bosansko hrvaške meje, mnogi so to poskusili že več kot desetkrat. Tam otrok in žensk ni, so le za boj sposobni moški od poznih najstniških let do štiridesetih let.

V Vučjaku, nedaleč od Bihaća, je tamkajšnja oblast postavila še en improviziran migrantski kamp. Vanj je policija namestila približno 700 moških, ki so pred tem bivali v mestnih parkih in stanovanjih, nekateri tudi po več mesecih. Kot poroča Jutranji, v kampu ni niti enega otroka, niti ene ženske. Vsi so moški od poznih najstniških let pa do zgodnjih štiridesetih let. Nekateri trdijo, da se želijo pridružiti svojim družinam v Evropi, drugi pa nasprotno, da se bodo najprej naselili oni in se jim bodo nato pridružile še družine, ki so jih pustili za seboj.

Na območjih Bihaća in Velike Kladuše je že vsak 8. prebivalec nelegalni migrant
Ti migranti nimajo nobenih osebnih dokumentov, območju pa predstavljajo veliko varnostno in higiensko grožnjo. Na območju Bihaća jih je skupno 5 tisoč, prav toliko jih je tudi na območju Velike Kladuše. Na širšem območju je tako že vsak osmi človek afriškega oz. azijskega izvora, največ pa jih prihaja iz Pakistana, Afganistana, Bangladeša, Iraka, Maroka in Alžirije.

Evropska sredstva za reševanje migrantske problematike poniknejo v Sarajevu
Lokalne oblasti so v veliki meri pri reševanju težav prepuščene same sebi, saj jim zvezna oblast v Sarajevu ne dodeljuje sredstev za reševanje problematike in to kljub temu, da so prav za ta namen s strani Evropske unije prejeli številna nepovratna sredstva.

Migranti se ne nameravajo predati
V trenutku, ko so novinarji Jutranjega vstopili v migrantski kamp, se je okoli njih zbralo 20 Pakistancev, ki so izkoristili priložnost, da pozovejo hrvaško vlado k odprtju mej: “Ali obstaja možnost, da Hrvaška odpre meje, morda za en dan, samo da pridemo?” Novinarji so jim razložili, da tako ne bo šlo, saj si Hrvaška ne želi postati migrantski žep za tiste, ki jim zahodne države prepovejo vstop. Eden izmed migrantov, ki je govoril z novinarji, je povedal, da je mejo poskusil nelegalno prečkati že 16-krat in da nima namena odnehati.

Video https://www.youtube.com/watch?v=PEO6WB8cu-o

J. Ž./Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine