15.7 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

V Nemčijo dnevno nezakonito vstopi 500 migrantov

Pritok migrantov proti Nemčiji se nadaljuje in se vedno bolj koncentrira na balkanski poti. To je razvidno iz aktualnih podatkov zveznega urada za migracije in zvezne policije, ki so bili poslani zveznemu ministrstvu za notranje zadeve. Pri tem gre za migrante, ki so se registrirali v sprejemnih centrih in so vključeni v hiter postopek pridobivanja azila.

V četrtek so poročali o prihodu 485 migrantov, v povprečju jih pride 500 na dan. Od januarja naprej je bilo na novo registriranih kar 56 tisoč migrantov. Večina migrantov prihaja iz Sirije, Afganistana, Somalije in drugih afriških držav. Dve tretjini potujeta po balkanski poti preko Turčije proti Bolgariji, glavni cilj pa jim predstavlja Nemčija.

Če bo situacija konstantna, je pričakovati, da bo v tekočem letu v Nemčijo prispelo 180 tisoč migrantov. To bi bilo približno toliko kot leta 2018 in v okviru, ki so ga konservativna unija CDU/CSU in socialdemokrati (SPD) določili kot letno zgornjo mejo. V zadnjih tednih se je dotok v Evropo povečal v primerjavi s prejšnjim letom. Večina migrantov se na poti proti Nemčiji ustavlja na postajah v drugih državah. Po vsej Evropski uniji je do konca maja za azil zaprosilo skoraj 250 tisoč ljudi, kar je 15 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Razlog za povečanje števila migrantov je iskati v politično težkih razmerah v državah, kot sta Venezuela in Kolumbija, kot tudi ponovno odkritje balkanske poti s strani tihotapcev. Kopenska meja med Turčijo in Bolgarijo je postala nova najljubša pot za migrante iz vzhodnega dela Afrike. Na vrhuncu migrantske krize leta 2015 je dnevno na tisoče migrantov prihajalo iz Turčije po morju preko Grčije, svojo pot pa so nadaljevali proti Nemčiji. Z zaprtjem mej na Balkanu in sporazumom EU-Turčija, katerega namen je bil, da so se prosilci za azil odstranili iz nevarnega Egejskega morja, se je število zmanjšalo. Od takrat naprej je bila pot na Balkanu dejansko zaprta.

Število ugodenih prošenj je majhno
Po poročanju Rheinische Posta je ugodeno manj kot 30 odstotkom prošnjam za azil. V praksi ima le eden od treh prosilcev za azil možnost, da najde stalno prebivališče zaradi svojega osebnega položaja, kot je beg iz vojne in preganjanja. Preostale prosilce za azil bi bilo potrebno vrniti v domovino, vendar se v praksi soočajo z velikimi ovirami. Trenutno je v Nemčiji okoli 230 tisoč ljudi, ki bi jih morali zakonito deportirati. Število opuščenih deportacij, na primer zato, ker identitete ali države izvora prosilca za azil ni mogoče ugotoviti ali je zadevna oseba izginila, presega število repatriacij.

Deportacije so stvar države. Zvezni minister za notranje zadeve Horst Seehofer (CSU) želi olajšati vrnitev v domovino z “zakonom o pravilni vrnitvi” in prosilcem za azil naložiti več odgovornosti. Nekatere zvezne dežele temu nasprotujejo. Trenutno se je zakon znašel na odboru za mediacijo.

H. M./Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine