15.3 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

V migrantskem centru na grškem otoku Lezbos spet gorelo!

V migrantskem centru na grškem otoku Lezbos je izbruhnil požar, so v nedeljo sporočili iz grške gasilske službe. Zaradi tega je nastala znatna škoda v skladišču, na srečo pa ne poročajo o morebitnih poškodovanih. 

Gre že za drugi požar v objektu, zgrajenem za migrante potem, ko so prejšnji ponedeljek neznani storilci požgali sprejemni center. Skladišče, ki je vsebovalo pohištvo in električne aparate, je bilo popolnoma uničeno, je za Associated Press povedal anonimni predstavnik, namreč preiskava o požaru še vedno poteka.

Do požara v migrantskem centru je prišlo v obdobju, ko med Turčijo in Evropsko unijo vlada velika napetost glede tega, na komu je odgovornost za milijone migrantov in beguncev na turškem ozemlju ter tisoče, ki so se množico odpravili na grški meji. Na tisoče migrantov se je namreč odpravilo na kopensko turško-grško mejo potem, ko je vlada turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana v začetku tega meseca sporočila, da migrantom in beguncem ne bo več preprečevala prehoda v države članice Evropske unije.

Grčija je na mejo napotila policiste in mejne policiste, da bi odvrnili migrante, ki poskušajo vstopiti v državo. Vse od tedaj se na grškem obmejnem območju opaža nasilne spopade med njimi in migranti. V soboto so mladi migranti na grško policijo metali kamenje in poskušali porušiti mejno ograjo, poroča Voice of Europe. Erdogan je v nedeljo v Istanbulu pozval Grčijo, da naj odpre svoje meje in migrantom omogoči, da se preselijo v druge evropske države. “Ti ljudje ne bodo ostali (v vaši državi), preselili se bodo v druge evropske države,” je dejal Erdogan. “Zakaj ne odprete svojih vrat, jih pustite v druge države in se rešite tega bremena?”.

Ciper se je odločil za pomoč Grčiji
Ciper je medtem sporočil, da bo na grško-turško kopensko mejo poslal varnostne sile, da bi jo zaščitil. Tiskovni predstavnik grške vlade Kyriakos Kousios je v izjavi dejal, da je odločitev o napotitvi sil ciprski predsednik Nicos Anastassiades najavil grškemu premieru Mitsotakisu tekom telefonskega pogovora, ki sta ga imelav nedeljo zjutraj. “Predsednik grške vlade je Grčije je s hvaležnostjo sprejel ponujeno pomoč, zato bodo sile ciprskih varnostnih sil takoj odpotovale v Grčijo, da bi branile in varovale meje Grčije in Evrope,” je v izjavi razkril ciprski tiskovni predstavnik.

Grška vlada je objavila video posnetek, v katerem prikazuje turško oklepno vozilo, ki poskuša z vrvjo zrušiti del mejne ograje. Ob tem so navedli, da je bilo vozilo sofinacirano z mejnimi sredstvi EU. Associated Press ni še potrdil pristnosti videoposnetka. Turški uradniki na to niso podali nikakršnih komentarjev.

Grčija je čez noč aretirala tudi pet migrantov. Turčija obtožuje Grčijo, kako ravna z migranti. Številni migranti naj bi prestopili mejo z Grčijo, nato pa so jih grške oblasti pretepele in jih prisilile, da gredo nazaj v Turčijo, očitajo. Erdogan bo v ponedeljek odpotoval v Bruselj in se z najvišjimi uradniki EU pogovarjal o sporazumu med Turčijo in EU iz leta 2016 o omejevanju begunskih tokov v Evropo, ki je sedaj na mrtvi točki. Vsaka stran za to krivi drugo. Erdogan obtužuje EU, da denarja ni izplačala. Napovedal je, da Turčija, v kateri je že več kot 3,5 milijona sirskih migrantov, ne bo več vratar Evrope. Zunanji ministri EU na drugi strani kritizirajo Turčijo, ker ta obup migrantov uporablja v politične namene.

Hana Murn/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine