0.5 C
Ljubljana
petek, 27 januarja, 2023

V času nove vlade se je dramatično povečalo število migrantov

Piše: Spletni časopis

Oktobra so policisti ujeli kar 5.446 migrantov, ki so nezakonito prečkali mejo, oktobra leto prej pa 926. V celotnem letu do konca oktobra so policisti ujeli 21.467 migrantov, lani v tem času 8.222. Krepko pa se je poslabšalo vračanje migrantov na Hrvaško. To kažejo statistike, ki jih je včeraj objavilo notranje ministrstvo. Praviloma so jih objavljali vsaj kak teden prej. Zdi se, da so tokrat čakali, da se je v parlamentu končala interpelacijska razprava o notranji ministrici Tatjani Bobnar, ki je tam branila politiko podiranja ograje na meji, z razlago, da lahko policija opravi delo brez tehničnih ovir iz časov vlade Mira Cerarja in da se je tako dogovorila koalicija.

Podatki ne kažejo, da bi bilo to, kar je ministrica trdila poslancem, res. Obratno je. Dramatično povečanje števila migrantov, ki vstopajo v državo, se kaže zadnje mesece in še posebej prejšnji mesec. To je posledica politike odprtih vrat vlade Gibanje Svobode, SD in Levice, ki so javno sporočali, da bodo ograjo na meji podirali in bodo imeli enak odnos do beguncev iz Ukrajine in do ekonomskih migrantov, ki jih tihotapci preko Balkana množično tihotapijo iz oddaljenih držav in katerih cilj je praviloma Italija (potem pa Nemčija). Vladne napovedi so kot spodbudo za svoje posle razumeli tihotapci migrantov, države na Balkanu pa kot priložnost, da pred zimo zmanjšajo svoje težave z migranti. Številni migranti so odpotovali v Slovenijo.

Krepko manj vračanja Hrvaški

V primerjavi z lanskim letom so številke migrantov, ki so jih policisti popisali (vseh jim ne uspe), po posameznih mesecih takšne:

Najpogosteje so policisti po prečkanju meje letos ujeli državljane Burundija, ki jih lani skoraj ni bilo, in Afganistana, ki jih je bilo veliko že lani. Precej dramatično pa se je povečalo število migrantov iz Indije. Statistike kažejo le migrante, ki so jih policisti ujeli po tem, ko so se mimo mejnih prehodov pretihotapili čez mejo. Del se jih nadzoru, ko se tihotapijo na zahod, povsem izmakne. Koliko jih je, je težko oceniti. Največ ilegalnih prehodov sta obravnavali policijska uprava Koper (55,6 %) in policijska uprava Novo mesto (29,6 %). Podatki o državah izvora ujetih so takšni:

Ob dramatično povečanem številu nezakonitih vstopov v državo pa statistika kaže poslabšano vračanje. V sosednje države je bilo vrnjenih 2.193 tujcev, kar je za 37,3 odstotkov manj kot lani, ko so jih v enakem obdobju vrnili 3.495. Največ tujcev je, seveda, vrnjenih Hrvaški.

Več si preberite na portalu Spletni časopis

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine