22.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 2 avgusta, 2021

To dobite v zahvalo: Sirec, ki je kot 18-letni “otrok” in “begunec” prispel v ZDA, v Pittsburghu aretiran zaradi načrtovanja terorističnega napada na cerkev

Sirski begunec, ki je bil leta 2016 sprejet v ZDA, je obtožen načrtovanja bombnega napada na cerkev v Pittsburghu v Pennsylvaniji. 21-letnik naj bi pred tem prisegel zvestobo ISIS.

21-letni Mustafa Mousab Alowemer je bil v sredo, 19. junija 2019, aretiran zaradi načrtovanja bombnega terorističnega napada na cerkev v Pittsburghu. V ZDA je po poročanju Breitbarta prišel 1. avgusta kot begunec iz Sirije in prejel status otroka begunca, kar kaže tudi status RE3, ki ga je imel ob prihodu v državo. To je že samo po sebi zaskrbljujoče, saj je bil 1. avgusta, ko je vstopil v ZDA, Alowemer že polnoleten, rojen je namreč 5. junija 1998.

Ameriški predsednik Donald Trump je takrat svaril pred sprejemanjem ljudi iz Sirije. “To bo povzročilo uničenje civilizacije kot jo poznamo! Tako žalostno!” je takrat na Twitterju opozarjal Trump.

Njegove besede so se izkazale za še kako resnične. Namreč, mladi terorist je bil sredi procesa pridobivanja tako imenovane zelene karte, s čimer bi lahko za stalno ostal v ZDA. V zahvalo za vse, kar je dobil od ZDA, pa je Alowemer prisegel zvestobo ISIS in načrtoval bombni napad na cerkev. Alowemer je prišel v ZDA na podlagi Obamovega programa preseljevanja beguncev iz Sirije, Sudana, Iraka in Irana. Med letoma 2009 in 2016  so v ZDA sprejeli 19.100 sirijskih beguncev, od tega je bilo 18.500 sunitov.

Trump ustavil masovno priseljevanje iz držav povezanih s terorizmom
Trump je po zmagi na predsedniških volitvah Obamov program masovnega priseljevanja ustavil in uvedel moratorij na osem držav, ki so bile označene v povezavi s terorizmom. Med njimi je bila tudi Sirija.

“Načrtovanje napadov na sakralne objekte je preko vsake mere, ne glede na motivacijo,” je povedal pomočnik državnega tožilca John Demers“Obtoženi naj bi v imenu ISIS načrtoval napad na cerkev v Pittsburghu.”

Ivan Šokić/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine