11.8 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

Švedski model: Pred migrantskim kriminalom si je nemogoče še naprej zatiskati oči!

Kriminalci, ki postavljajo cestne zapore v Gothenburgu, mrtva 12-letnica, ki se je znašla sredi spopada med tolpami; val nasilnega kriminala, ki je zajel Švedsko v avgustu, je v celoti izrinil optimizem zaradi zmanjšanja števila okužb s covid-19.

Izgredi, streljanja, bombni napadi, požiganje avtomobilov so že dolgo prisotni v švedskem vsakdanu, vendar si je večina ljudi zatiskala oči pred resnico. Na probleme z migranti in politiko nebrzdanega priseljevanja so si drznili opozarjati zgolj Švedski demokrati, ki so se jih ostale stranke, tudi domnevno desne, izogibale kot hudič križa.

Zdaj so se oglasili tudi Zmerni in Krščanski demokrati, ki v Švedskih demokratih po novem vidijo potencialnega tretjega člana koalicije po naslednjih parlamentarnih volitvah. Lansko leto sta ravno ti dve stranki bili tisti, ki pod nobenim pogojem nista želeli sodelovati s protimigrantskimi švedskimi demokrati in oblikovati desnosredinske vlade, raje so pustili levičarjem, da še naprej vodijo državo z manjšinsko vlado. Trenutna manjšinska vlada, ki jo sestavljajo Socialdemokrati in Zeleni ima v 349-mestnem parlamentu zgolj 116 poslancev.

Razlog za nove politične kupčije naj bi bil vedno hujši val kriminala za katerega so odgovorni migranti. Financial Times poroča, da je policija v Gothenburgu opazila, da tolpe v Angeredu postavljajo svoje lastne ceste zapore in odločajo koga bodo spustili naprej in koga ne. “Nasilje postaja tako groteskno, da bo kmalu zamenjalo vse druge teme,” je prepričan profesor političnih ved z Univerze v Sodertornu Nicholas Aylott.

Tolpe postavljajo cestne zapore
Notranji minister Mikael Damberg je postavljanje cestnih zapor tolpašev označil za “v celoti nesprejemljivo.” Podobno je notranji minister komentiral tudi smrt 12-letnice, ki je umrla ko se je znašla v navzkrižnem ognju strelskega obračuna dveh migrantskih tolp. Ravno tako pa je Damberg obsodil tudi napad in mučenje dveh švedskih najstnikov na pokopališču v Stockholmu. Da bi kaj ukrenil, ni pričakovati.

“Naši zakoni so premehki, policija nima sredstev, da bi preiskovala resne zločine,” je stanje v državi komentiral vodja poslanske skupine Švedskih demokratov Mattias Karlsson. “Zaradi tega je veliko frustracij in jeze.”

“Številni ljudje se ne počutijo varne v vsakdanjem življenju,” je nadaljeval Karlsson, ki meni, da je švedska politika priseljevanja in integracije padla na celi črti, ter vodi samo v “segregacijo in nasilje”. Po njegovem mnenju osrednja tema in jabolko spora švedske politike niso ekonomija in davki, temveč vrednote identiteta in stopnja kriminala.

Na Švedskem so samo letos zabeležili 200 streljanj in 24 s tem povezanih smrti. Vodja Zmernih Ulf Kristersson je smrtonosno nasilje označil za drugo pandemijo na Švedskem. Kristersson je tudi priznal, da vidi svojo stranko v prihodnje sodelovati s Švedskimi demokrati na področju priseljevanja, zakona in reda ter energetske politike. Pri tem Kristersson ni skrival nezadovoljstva s trenutno politiko priseljevanja Socialdemokratov, ki jo je opisal kot “neodgovorno in nevarno”. Ob tem je vodja Zmernih migrantske tolpe, ki divjajo po Švedskem, označil za teroriste.

Ivan Šokić/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine