4.6 C
Ljubljana
torek, 29 novembra, 2022

Somalijec Hassan, ki že 11 let išče službo (čeprav je postal visokokvalificiran uporabnik pametnega telefona in profesionalen gledalec TV), pravi: »Na Švedskem je zelo dobro.«

Piše: Kavarna Hayek

Hassan Dhgey Himiye je oče devetih otrok. Je eden izmed tistih nanotehnologov, astronavtov, inženirjev, zdravnikov, učiteljev in IT strokovnjakov, ki je zapustilo dom in se prebilo v Evropo. Zaradi njega je stara celina boljša, še posebej Švedska, kjer se je naselil v Filipstadu, mestecu, ki je obkroženo z idiličnimi jezeri in leži zahodno od Stockholma.

Hassan je pred enajstimi leti iz Somalije prišel na Švedsko, poroča Fria Tider (v angleščini na portalu Gates of Vienna). To je bil zanj kot zadetek na loteriji. »Na Švedskem je zelo dobro,« je dejal na SVT (švedska nacionalna televizija).

To očitno pomeni, da mu skandinavska država omogoča iskanje dela, ki ga po več kot desetletju še ni našel, čeprav je medtem zelo napredoval: postal je postal strokovnjak za uporabo pametnega telefona, profesionalen gledalec televizije,  kvalificiran pohajkovalec po mestu in kljub obilici tega dela zelo potrpežljiv, ko je treba čakati v vrsti za denarno nadomestilo. Ima tudi občinsko potrdilo o integraciji. Tudi to šteje, brez dvoma.

Somalijci so na Švedskem »ranljiva skupina«. Naštejmo nekaj dejstev:

Konec leta 2019 je na Švedskem (SCB) živelo 111.014 Somalijcev.

Vsak Somalijec, ki prejme dovoljenje za prebivanje, stane davkoplačevalce ……..

Nadaljevanje si lahko preberete TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine