18.8 C
Ljubljana
nedelja, 1 avgusta, 2021

Seja Odbora za notranje zadeve o varovanju schengenske meje se bo nadaljevala danes ob 14.00

Število nezakonitih prehodov slovensko-hrvaške meje je bilo v prvih petih mesecih letošnjega leta dvakrat višje kot v enakem obdobju lani.

 

Člani in članice odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo bodo danes ob 14. uri nadaljevali konec maja prekinjeno nujno sejo glede varovanja schengenske meje, ki jo je na lastno pobudo sklical predsednik odbora in poslanec SDS Zvonko Černač.

Uradni podatki glede nezakonitih prehodov na slovenski južni meji so zaskrbljujoči. Število nezakonitih prehodov hrvaško-slovenske meje se je v zadnjih dveh letih povečalo za več kot osemkrat, samo v prvih šestih mesecih letošnjega leta pa jih je bilo dvakrat več glede na enako obdobje lani. Ob tem smo priča tudi številnim zlorabam azilne zakonodaje, ko skorajda vsi ilegalni migranti, ki jih Policija prime, pri nas zaprosijo za azil, potem pa izginejo neznano kam. Dogajajo se tudi vse hujša kazniva dejanja ilegalnih migrantov na našem ozemlju, spomnimo se samo ugrabitve starejšega moškega v Beli krajini in napada 11-letne deklice, ki se je s kolesom vračala domov.

V sredini letošnjega maja je notranji minister Boštjan Poklukar zagotovil, da je varovanje schengenske meje ustrezno, nekaj dni kasneje pa je predsednik Sindikata policistov Slovenije na novinarski konferenci, ki je močno odmevala v javnosti, orisal stanje, ki bistveno odstopa od trditev notranjega ministra. Zaradi vsega navedenega je predsednik pristojnega odbora Zvonko Černač sklical nujno sejo, da bi javnost izvedela, kakšno je resnično stanje, in kdo izmed pristojnih zavaja.

V razpravi je poslanec Černač opozoril, da ilegalni migranti prihajajo iz varnih držav – Pakistana, Alžirije in Maroka – policisti na južni meji pa izgorevajo, saj da jih je za tolikšen obseg dela, kakršnemu so priča sedaj, premalo. Temu pritrjujejo tudi številke, saj je število zaposlenih v Policiji v zadnjih desetih letih padlo z 9349, kolikor jih je bilo leta 2009, na 8134, kolikor jih je bilo lani.

Predsednik Sindikata policistov Slovenije Kristjan Mlekuž je v svojem izvajanju opozoril, da je stanje v policiji je zaskrbljujoče, sistemskih ukrepov ni, socialni dialog z ministrstvom pa da je na »najnižji točki v zgodovini.« Vlada je pred časom na mejo poslala tudi vojake, vendar je Mlekuž opozoril, da to za policiste predstavlja prej oviro kot pomoč. Policisti imajo največ dela z administrativno obravnavo ilegalnega migranta, za kar pa vojaki nimajo pooblastil.

Minister Poklukar vseskozi zatrjuje, da Vlada RS ustrezno varuje schengensko mejo in da so državljani varni. Svojega mnenja ne spremeni niti takrat, ko ilegalni migranti zagrešijo hujša kazniva dejanja, ampak državljanom zgolj svetuje »naj zaklepajo vrata domov.« Svoja stališča je ponovil tudi na seji matičnega odbora. Privoščil si je tudi hudo obtožbo na račun policijskega sindikata, ki ga je označil kot parapolicijo. Na njegovo izvajanje se je odzvalo več članov odbora, da v Sloveniji nimamo parapolicije, je zatrdila tudi direktorica Policije Tatjana Bobnar, vendar se minister za svoje besede kljub temu ni opravičil.

Nadaljevanje seje, kot že rečeno, sledi danes ob 14. uri, vabljeni k spremljanju neposrednega prenosa na TV Slovenija 3.

Zadnje novice

Sorodne vsebine