7.4 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Se pripravlja odprtje meja Bosne ter Hrvaške? Naši viri poročajo o skupini najmanj sedem tisoč migrantih, ki naj bi jih oblasti južne sosede že v kratkem spustile čez mejo

V senci razprav o t. i. Marakeški deklaraciji je slovenska javnost kar nekoliko pozabila na konkretne težave v zvezi z migranti. V našo državo prihajajo »po kapljicah«, saj ne mine dan, da ne bi policisti prijeli skupine ilegalnih migrantov. Toda naši viri s policije opozarjajo, da se lahko stvari lahko zapletejo, saj bi lahko že v kratkem v Slovenijo vstopila večja skupina migrantov – bilo naj bi jih najmanj sedem tisoč.

 

Portal krupljani.ba iz BiH poroča, da policija Unsko-sanskega kantona (Bihać) že nekaj časa blokira vse dostope migrantom na ozemlje kantona. Zaradi tega naj bi bili nekateri migranti obupani, saj jih policija tudi deportira stran od ciljne postaje v Bihaću, v mestu, kjer migrantov ne želijo več sprejeti zaradi dogodkov v zadnjih mesecih. Ker pa prihaja december in so se temperature že znižale, obstaja resna možnost, da se bodo poskušali migranti v večjih skupinah prebiti v države, kjer so – po lastnih informacijah – dobrodošli. Tudi zato je mogoče pričakovati nov naval migrantov v Slovenijo že v kratkem. Navsezadnje slovenska vlada močno podpira razvpiti globalni sporazum o migracijah, ki pa je le del načrta Združenih narodov, da do leta 2050 v Evropo preseli več sto milijonov ljudi iz t. i. tretjega sveta, še zlasti iz večinsko muslimanskih držav, medtem ko vse več Francozov in Švedov zaradi razmer v svoji domovini išče novo domovanje na Madžarskem.

Medtem pa portal Biscani.net poroča, da humanitarne organizacije za migrante nabavljajo oblačila in obutev. Pred nekaj dnevi pa je isti portal poročal o pretepu migrantov v samem centru Bihaća (več o tem TUKAJ).

Ker se bodo temperature v tednu, ki je pred nami, znova začele zniževati, je možno pričakovati večji pritisk migrantov, še posebno če se jih bodo oblasti na Hrvaškem skušale otresti tako, da bodo preprosto odprle mejo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine