10.7 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Se je že začelo: Nova levičarska italijanska vlada dovolila izkrcanje 82 migrantom z ladje Ocean Viking

Italija je po dogovoru petih držav EU o razdelitvi migrantov danes dovolila 82 ljudem na francoski človekoljubni (tihotapski, op. ur.) ladji Ocean Viking, da se izkrcajo na otoku Lampedusa, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ladja je bila na svoji drugi misiji in je skoraj dva tedna plula med Malto in Italijo, kjer je iskala pristanišče za vplutje.

Francoski notranji minister Christophe Castaner je dejal, da so Italija, Francija, Nemčija, Portugalska in Luksemburg dosegli dogovor o razdelitvi migrantov, da se bodo lahko izkrcali v Italiji. Francija in Nemčija naj bi sprejeli po 25 odstotkov migrantov z ladje, Italija pa 10 odstotkov. Castaner se je tudi zavzel za vzpostavitev pristnega začasnega evropskega mehanizma za razdelitev migrantov.

Francoska organizacija Zdravniki brez meja, ki skupaj z organizacijo SOS Mediterranee upravlja ladjo, je sporočila, da je na ladji 18 otrok, šest žensk in 58 moških.

Dovoljenje za vplutje je ladja dobila kmalu po torkovem nastopu nove vlade v Rimu, v kateri ni več desne Lige Mattea Salvinija, ki je kot notranji minister uvedel trdo politiko do migracij z zaprtjem pristanišč za reševalne ladje in njihovim kaznovanjem tudi z do milijonom evrov kazni in zasegom ladij.

V novi vladi premierja Giuseppeja Conteja je ostalo populistično Gibanje pet zvezd, ki je koalicijo oblikovalo z levosredinsko Demokratsko stranko in levo stranko Svobodni in enakopravni. Ob nastopu je obljubila nov pristop do migracij.

Salvini, ki je z nezaupnico Conteju sprožil padec bivše vlade, je danes po oznanitvi dovoljenja za izkrcanje migrantov z ladje Ocean Viking na Twitterju napisal, da nova vlada ponovno odpira pristanišča in da Italija ponovno postaja begunsko taborišče Evrope.

Premier Conte je sicer že v četrtek sporočil, da je več članic EU pristalo na prevzem migrantov z ladje, njeno vplutje pa so nato dovolili danes. Ladja sicer naj ne bi vplula v pristanišče Lampedusa, ampak naj bi migrante z ladje na kopno prepeljala italijanska obalna straža, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Zunanji minister in vodja gibanja Luigi Di Maio je danes poudaril, da so ladji dodelili varno pristanišče, ker je EU ugodila njihovi zahtevi, da druge članice prevzamejo večino migrantov z nje.

Italija naj bi se po navedbah neimenovanih diplomatskih virov AFP zavzemala za vzpostavitev samodejnega sistema razdelitve migrantov, ki jih rešijo v Sredozemskem morju, med članicami EU. Ta bi preprečil pogajanja o vsakem primeru posebej in bi veljal začasno do revizije dublinske ureditve. S tem sta se že strinjali Francija in Nemčija, v njem pa bi lahko sodelovali tudi Luksemburg, Malta, Portugalska, Romunija in Španija, poročanje italijanskih časnikov La Repubblica in La Stampa povzema AFP.

Nemški notranji minister Horst Seehofer je za današnji Sueddeutsche Zeitung dejal, da bi v okviru tega dogovora Nemčija sprejela 25 odstotkov rešenih migrantov, ki bi jih izkrcali v Italiji. Po njegovi oceni to ne bi bilo preveč, saj je napočil čas za končanje “bolečega procesa” vsakokratnega barantanja glede rešenih migrantov.

Ocean Viking je pred tem na prvi misiji rešil oziroma pretihotapil v Evropo več kot 350 ljudi.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine