16.4 C
Ljubljana
četrtek, 29 julija, 2021

S pomočjo informacij domačinov policija prijela nezakonite migrante

Nekaj po 19. uri so krajani Velikih Brusnic in Jugorja policijo obvestili o sumljivih vozilih Mercedes in Audi italijanskih registrskih oznak, ki naj bi peljala iz smeri Jugorja proti Brusnicam. Novomeški OKC je o tem takoj obvestil vse policijske patrulje na širšem območju, v izsleditev vozil so se  vključili  tudi  kriminalisti. Vozili so ustavili na avtocesti pri Leščevju, v smeri proti Ljubljani.

Med postopkom so ugotovili, da je v avtomobilu znamke Audi, ki ga je vozila 38-letna državljanka Italije, še pet tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo, v mercedesu pa dva sprovajalca – državljana Tunizije z urejenim statusom v Italiji, ki sta prevažala pet tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Dva izmed njih sta bila v prtljažniku vozila. Tujci so na območju Gorjancev nezakonito prestopili državno mejo, pri Šumečem potoku pa čakali na sprovajalce, ki naj bi jih prepeljali v notranjost države. Trem sprovajalcem so policisti odvzeli prostost in jih odpeljali v prostore za pridržanje. S kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države jih bodo privedli k preiskovalnemu sodniku. Pet državljanov Sirije, štiri državljane Iraka in državljana Libije bodo po zaključenih postopkih predali hrvaškim varnostnim organom.

Na številko 113 je policija prejela še nekaj klicev občanov, ki so jo obveščali o sumljivih vozilih. Na vse klice so se takoj odzvali, policisti so vozila ustavili in preverili namen njihovega zadrževanja na določenem območju, vendar niso ugotovili sumljivih okoliščin. Za vsa prejeta obvestila se policija občanom zahvaljuje. Poudarja, da je policija prav s pomočjo informacij ljudi pri svojem delu lahko še bolj uspešna in učinkovita. Posamezniki, ki živijo na določenem območju, so namreč tisti, ki najprej in najbolje prepoznajo nenavadne in sumljive okoliščine, sumljive osebe in vozila, ki ne sodijo v tisto okolje.

Nezakoniti prehodi državne meje in poskusi izmika mejni kontroli

Policisti  PP  Brežice so bili v popoldanskih urah obveščeni, da naj bi pri Obrežju po avtocesti pešačila dva moška. Moška so izsledili in med postopkom ugotovili, da gre za državljana Afganistana in državljana Pakistana, ki sta pred tem nezakonito prestopila državno mejo v okolici Slovenske vasi.

Brežiški policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje nekaj po  22. uri v Jesenicah na Dolenjskem izsledili in prijeli tri državljane Afganistana, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Policijski postopki s tujci še niso zaključeni.

Policisti  PMP  Dobova so v popoldanskih urah opravili mejno kontrolo in pregled tovornega vlaka, ki je na vstop v Slovenijo pripeljal osebne avtomobile. Med pregledom vagonov so pod naloženimi avtomobili našli skrita dva državljana Sirije, ki sta se skušala izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. Tujca so po zaključenem postopku prevzeli hrvaški varnostni organi.

V noči na 14. maj sta na mejni prehod Obrežje na vstop v Slovenijo pripeljala voznika tovornih vozil makedonskih registrskih oznak, ki sta v vozilih prevažala akumulatorje, tovor pa je bil namenjen v Slovenijo. Policisti so opravili mejno kontrolo in pregled tovornih delov, kjer so našli deset državljanov Afganistana in državljana Pakistana, ki so se skriti med tovorom skušali izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. Tujce so po zaključenem postopku predali hrvaškim varnostnim organom.

Zadnje novice

Sorodne vsebine