15.2 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Policija januarja obravnavala 595 ilegalnih prehodov državne meje: 84,8 odstotka več kot lani!

Policisti so v januarju obravnavali 595 ilegalnih prehodov državne meje, kar je za 84,8 odstotka več kot v januarju lani. Najpogosteje so obravnavali državljane Maroka, Afganistana in Egipta, od tega 30 odstotkov Maročanov. Namero zaprositi za mednarodno zaščito je izrazilo 257 migrantov, med njimi največ državljanov Maroka.

Policija ugotavlja, da je trend števila ilegalnih prehodov meje v zadnjem obdobju še vedno v sezonskem upadu, a gre za večje izhodiščno število kot lani. Tako pričakujejo nagel porast števila ilegalnih prehodov v prihodnjih nekaj mesecih.

Struktura ilegalnih migrantov po državljanstvu se sicer spreminja iz meseca v mesec, opazno je predvsem povečanje števila državljanov Maroka in opazen pojav državljanov Egipta, navaja policija.

Število ilegalnih migrantov, ki zaprosijo za azil narašča
Povečuje se tudi število ilegalnih migrantov, ki izrazijo namero podaje prošnje za mednarodno zaščito. Število namer se je v primerjavi z lanskim januarjem povečalo za 48,6 odstotka. Po nastanitvi v azilnih kapacitetah pa pogosto nadaljujejo pot v svoje dejanske ciljne države. Med njimi je tokrat največ državljanov Maroka. STA objavlja tabele s podatki o številu nezakonitih prehodov v januarju letos glede na državljanstvo, po policijskih upravah in o številu oseb, ki so jih tuji varnostni organi vrnili slovenskim oz. slovenski organi tujim. Prav tako so objavljene tabele o številu prošenj za mednarodno zaščito in številu odobrenih prošenj ter številu prosilcev in njihovi nastanitvi 17. februarja.

Zadnje novice

Sorodne vsebine