3.5 C
Ljubljana
sobota, 16 oktobra, 2021

Migrantska kriza na belorusko-poljski meji se stopnjuje, Poljska poslala še 500 vojakov, ki bodo pomagali preprečevati nezakonite migracije

Piše: A. S.

Po poročanju spletnega portala Remix je Belorusija za državljne Pakistana, Jordanije, Egipta in Južne Afrike ukinila vize za vstop v državo. Šlo naj bi za naslednji korak v spodkopavanju njenih sosed, predvsem Poljske, s pomočjo množičnih migracij. Belorusija lahko tako postane tranzitna država za migrante, ki bodo v še večjih količinah preko te države poskušali vstopiti v Evropo. Poljska je zato močno zaskrbljena, poljski notranji minister Mariusz Kamiński pa je že napovedal, da bo na mejo poslanih še petsto dodatnih vojakov.

Kamiński je rekel, da bi zaradi te poteze Belorusije migrantska kriza lahko trajala še mesece. Ne glede na to, da bi migranti tudi Poljsko izkoristili bolj za odskočno desko iz katere bi jim postale dosegljive države kot sta Nemčija ali Velika Britanija, se je Poljska znašla na prvi liniji boja za varne meje in zajezitev migracij v Vzhodni Evropi.

»Prejšnji teden so beloruske oblasti omogočile gibanje brez vize za države kot so Pakistan, Jordanija, Egipt in Južna Afrika« je izjavil minister Kamiński in poudaril, da se v teh državah nahaja ogromno ljudi, ki hočejo v Evropi iskati boljše življenje. Kot je opozoril, bi to lahko pomenilo, da bo na tisoče ljudi iz Belorusije hotelo vstopiti v Poljsko na njeni vzhodni meji. Belorusija je prav tako letališče Gordno blizu poljske meje spremenila v mednarodno letališče, tako da bodo leti z migranti iz Afrike pristajali praktično pred vrati Poljske.

Poljski premier Mateusz Morawiecki je že v začetku septembra obtožil Lukašenka, da izvaja »hibridno vojskovanje« v katerem so migranti glavno orožje. Beloruski predsednik naj bi se tako maščeval Poljski in stopnjeval pritisk, potem ko je Poljska podprla zahteve po sankcijah proti Belorusiji zaradi domnevnega goljufanja na Beloruskih volitvah.

Poljska je že pred časom, ob začetku krize, začela graditi ograjo na poljsko-beloruski meji, sedaj pa je Kamiński napovedal, da bodo na vzhodno mejo poslali še petsto vojakov. Poljski notranji minister prav tako trdi, da »se strukture beloruske države, ki so odgovorne za varnost na mejah, ukvarjajo s tihotapljenjem ljudi«. Migranti naj bi jim plačevali velike vsote, da jih pretihotapijo v Evropsko unijo. Varnostni obmejni organi naj bi jih tako prepeljali do poljske meje, v nekaterih primerih pa naj bi tudi uničili mejne prepreke in omogočili migrantom vstop v Poljsko.

Zadnje novice

Sorodne vsebine