4.8 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Migranti policiste večinoma izrabljajo za brezplačen prevoz do Ljubljane, nato pa gredo svojo pot!

Eden od policistov, ki se dnevno ukvarja s preprečevanjem ilegalnih migracij, nam je povedal, da so se prehodi ilegalnih migrantov skozi Belo krajino po protestu v Črnomlju v zadnjih dneh skorajda ustavili. V dveh dneh ob koncu tedna tako niso zabeležili nobenega prehoda, nam je pripovedoval v nedeljo. Po pričakovanjih pa je to začasna ustavitev. Ilegalni migranti so se preusmerili tudi na Gorjance, dodaja. Sogovorec ne želi biti imenovan, policisti pa se tudi sicer bojijo, da bi se v medijih pojavilo njihovo ime.

Potožil je tudi, da opozorila policijskega sindikata niso nova. Že vsaj leto dni opozarjajo, da policisti v lovu na ilegalne migrante izgorevajo, da zaradi preobremenjenosti opuščajo svoje redne obveznosti in da niso primerno zaščiteni pred nalezljivimi boleznimi.

Sogovorec nam je pripovedoval, da se policija sooča predvsem s pomanjkanjem kadra, zaradi česar komajda še obvladuje položaj. Popustil je zlasti nadzor neposredno na meji, zato tudi vse več migrantov primejo šele v notranjosti države. Policistov, ki bi se ukvarjali izključno z migranti, namreč primanjkuje, zato morajo to delo opravljati v okviru svojih rednih obveznosti. Delo z migranti je dodeljeno tudi kriminalistom, ki morajo vse izpustiti iz rok, ko dobijo klic, da so nekje opazili migrante. Posledično trpi tudi njihovo redno delo.

Po besedah policista jim navzočnost vojakov ali rezervnih policistov v patruljah ne pomaga veliko oziroma jih na neki način le še dodatno obremenjuje. Vojaki ali rezervni policisti namreč nimajo nobenih pooblastil, zato mora vse delo policist opraviti sam, pri tem pa paziti še na varnost drugih. Vojaki in rezervisti se morajo iz postopka umakniti.

Delo z migranti je zelo zamudno, saj morajo z vsakim opraviti pogovor, mu vzeti prstne odtise in izpolniti lep sveženj formularjev. Razkril je, da jim samo za zagotavljanje t. i. schengenskih standardov primanjkuje več sto policistov, ki bi bili ustrezno usposobljeni. Vodilni pa kadrovski primanjkljaj krpajo s pomočjo rezervnih policistov in vojakov, vendar gre v tem primeru za »laganje samim sebi«.

»Policist v t. i. mešanih patruljah namreč nosi vso odgovornost za zakonito izvedbo postopkov, morebitno uporabo prisilnih sredstev in drugih z zakonom določenih pooblastil ter s tem povezanih opravil, hkrati pa mora paziti še na svojo osebno varnost in varnost drugih članov mešane patrulje. Takšen način lažnega ustvarjanja predstave o zadostnem številu policistov je tako le predstava za javnost,« opozarja. Navaja še izigravanje pravil policijskega dela. Ta jasno določajo varnostni normativ vsaj dveh policistov v nočni patrulji, kar ni zagotovljeno. Sogovornik opozarja tudi na vse več pritožb zaradi kršitev pravice do odmora med delovnim časom in o »prefinjenih grožnjah nekaterih vodij, da kolikor bodo uveljavljali svoje pravice, lahko pozabijo na usklajevanje družinskega življenja, odobritve letnih dopustov ipd.«. Opozoril je tudi na nevarnost okužbe z nalezljivimi boleznimi.

Sogovorec iz policijskih vrst je še navedel, da so migranti, ki so pred tem nezakonito prestopili državno mejo, še prek kratkim željno čakali na policiste. Nato se je to obrnilo. Zdaj se skrivajo in bežijo pred njimi. Ko pa jih izsledijo in primejo, jih največ zahtevo po mednarodni zaščiti. V tem primeru morajo policisti migranta odpeljati v azilni dom v Ljubljano ali Logatec. Tam se migranti nahranijo in spočijejo, nato pa prošnje za azil sploh ne vložijo, ampak izginejo v noč. Policiste tako izrabljajo samo za brezplačen prevoz do Ljubljane, nato pa gredo svojo pot.

Zadnje novice

Sorodne vsebine