10.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 14 junija, 2021

Letos med 777 migranti, ki so zaprosili za azil v Sloveniji, samo 61 žensk, kar 555 pa jih je odšlo naprej na zahod

Pričakovanja policije, da se bo z izboljšanjem vremenskih razmer občutno povečalo število ilegalnih prehodov, se zadnje dni uresničujejo, saj posamične policijske uprave dnevno poročajo o prijetih večjih skupinah. Kot pravijo na policiji, je bilo število ilegalnih prehodov že v prvih dveh mesecih večje od lanskega v enakem obdobju.

V celotnem lanskem letu so policisti obravnavali 9.149 ilegalnih prehodov državne meje, kar je bilo skoraj štirikrat več kot leta 2017. Skoraj polovico primerov je obravnavala Policijska uprava Koper, nekaj več kot tretjino pa Policijska uprava Novo mesto.

Glede na statistiko prvih dveh mesecev se letos obetajo še višje številke. Policisti so namreč do konca februarja obravnavali že 611 ilegalnih prehodov državne meje, lani v tem času pa 453, kar kaže na dobro tretjino več ujetih migrantov.

Ob tem na policiji opažajo rahlo spremembo strukture migrantov po izvoru, najbolj opazno je trenutno povečanje števila Maročanov, ki so jih našteli 80. Še naprej je največ sicer Alžircev, letos že 172, lani v tem času 107. Rahlo narašča tudi večina drugih najpogostejših skupin iz Azije in Afrike, za malenkost pa je upadlo število Pakistancev in Sircev.

Kot pojasnjujejo na policiji, je znaten delež tistih ilegalnih migrantov, ki se po prijetju odločijo za oddajo prošnje za mednarodno zaščito, a po nastanitvi v azilnih domovih pogosto nadaljujejo pot v druge ciljne države. Med temi je opazno največ državljanov Alžirije.

Za mednarodno zaščito je po podatkih ministrstva za notranje zadeve do konca marca zaprosilo 777 ilegalnih migrantov, lani v tem času je bilo takih primerov 524. Zanimivo je, da je med njimi zelo malo žensk, letos le 61, po državah izvora pa še naprej prednjačijo Alžirci, Maročani, Afganistanci in Pakistanci.

Doslej so rešili 655 prošenj, med katerimi so 24 migrantom priznali status, 19 so jih zavrnili, kar 555 pa je bilo ustavljenih, saj so migranti najverjetneje nadaljevali svojo pot na Zahod. V letu 2018 so skupaj obravnavali 2.875 prošenj, priznali so 102 primera, 135 so jih zavrnili, medtem ko je bil postopek zoper skoraj 2.400 prosilcev ustavljen.

Tudi v prvih dveh mesecih letos so najbolj na udaru koprski policisti, ki so doslej obravnavali 170 prebežnikov, kar je približno toliko kot leto prej in predstavlja okoli 28 odstotkov vseh v Sloveniji. Če je njihovo število iz lanskih 181 na letošnjih 144 upadlo na območju novomeške uprave, pa se je znatno povečalo število ujetih prebežnikov na območju ljubljanske PU, kjer so doslej prijeli že 165 oziroma četrtino vseh migrantov, lani pa le sedem.

Slovenski policisti so na podlagi mednarodnih sporazumov v prvih dveh mesecih tujim varnostnim organom vrnili že 315 tujcev, leto prej le 92, od tega največ, 296, na meji s Hrvaško. Po drugi strani so tuji varnostni organi v Slovenijo vrnili 89 ljudi, lani v tem času 41 oseb, med katerimi je bilo tudi devet slovenskih državljanov.

S povečanim številom ilegalnih migrantov se povečuje tudi možnost zaslužka organiziranih tihotapcev, zato je število obravnavanih kaznivih dejanj z elementi organizirane kriminalitete naraslo za kar 85 odstotkov.

Policija je letos do današnjega dne obravnavala 43 primerov, v katerih je prijela 62 tihotapcev ljudi, med njimi 55 tujcev in sedem slovenskih državljanov, 47 pa jih je pristalo v priporu. Največ tihotapcev, 22, so obravnavali koprski policisti, ljubljanski 17, novomeški 16, preostale pa so obravnavali murskosoboški in celjski policisti.

Zadnje novice

Sorodne vsebine