2.9 C
Ljubljana
sreda, 27 oktobra, 2021

Klavrno potovanje Haitijcev v Ameriko

Piše: kulturnimarksizem.si

Glavni cilj uradnega obiska Erike Mouynes v Washingtonu 30. septembra 2021 je bil razpravljati o vprašanjih priseljevanja in varnosti, ki so posledica nezakonitega prečkanja meje Združenih držav z Mehiko; obmejna mesta v zvezni državi Teksas so postala glavni cilj več kot sedemdeset tisoč državljanov Srednje Amerike in Karibov, ki bežijo iz svojih držav in se odpravljajo proti ameriškim tlom.

Erika Mouynes, panamska ministrica za zunanje zadeve, je delila mračne in obupne podrobnosti o trenutnih razmerah v svoji državi, ki se neposredno ukvarja z velikimi valovi nezakonitih priseljencev iz Haitija in drugih držav, ki si prizadevajo doseči ameriške meje.

Po besedah ministrice Mouynesove se je od 1. januarja 2021 na sever prek Paname odpravilo več kot 85 000 migrantov.  Več kot 20.000 priseljencev je že prečkalo mejo z ZDA in so trenutno nastanjeni v Del Riu v Teksasu in drugih krajih; čakajo, da bodo lahko uživali na ameriškem svežem zraku in se potopili v pokrajino, ki jo mnogi Latinskoameričani poznajo in po kateri hrepenijo kot po ameriških sanjah.

Član predstavniškega doma ZDA Tony Gonzales (R-Texas) je povedal, da so v Panami prijeli nekaj posameznikov, povezanih z Al Kaido, ki so nameravali potovati v Združene države. Na srečanju z Gonzalesom je ministrica Mouynesova izjavila, da se je število beguncev, ki prečkajo Panamo zelo povečalo in sicer od 800 oseb na mesec do 20 000 oseb na mesec v zadnjem času. Ministrica Mouynes je zagotovila prepričljive informacije in vodstvo za boljše obvladovanje te regionalne krize v Panami in širše.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine