0.5 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Ilegalni migranti iz Sarajeva množično proti meji s Hrvaško. Se Sloveniji obeta nov velik migrantski val?

Po zadnjih informacijah Ministrstva za varnost BiH, je v BiH zdaj evidentiranih 14.969 migrantov. En del se jih zadržuje v Sarajevu, odkoder vsak dan z avtobusi odhajajo v Bihać v upanju, da bodo lahko prečkali Hrvaško. Načrte jim bo sprekrižal odlok, ki bo onemogočil onjohovo odhajanje v te kantone.

Mednarodni prostovoljci vsak dan razdeliujo do 200 obrokov na železniški postajo v Sarajevu, kjer se veliko migrantov noč in dan zadržuje kljub nizikm temperaturam. Malo srečnejši so si nabavili šotore, drugi pa se skušajo segreti v splanih vrečah in pod astro folijami. Takoj ko začne voziti mestni transport, se grejejo z vožnjo v tramvajih. 

Veliko se jih vsak dan proti večeru ali ponoči odpelje proti Bihaću, kjer jih je zdaj že več kot 10 000, meščani tega mesta pa zahtevajo, da bi jih namestili izven mesta. V ponedeljek se je tako iz Sarajeva priti Bihaću, od koder hočejo nadaljevati pot proti meji s Hrvaško in potem še naprej, odpeljalo 30 do 40 migrantov, večinoma Afganistancev, Turkmenov, Iračanov, in Sirijcev. 

VIDEO si poglete na tej POVEZAVI.

Novinarjem so povedali, da nameravajo v Nemčijo ali Francijo, ter da imajo na vseh mejah velike težave, srbski in bošnjaški mejni policiji pa da lahko rečejo samo hvala. Najbolj se bojijo hrvaške mejne policije, zaradi izkušenj tistih, ki so jih s hrvaške meje vrnili. 

Opaziti je, da se je v zadnjem času povečalo število kaznivih dejanj, ki so jih zakrivili migranti, zadnji dogodek je bil pretem v Starem Gradu, v katerem je bil v pretebu več moških iz Irana težje ranjen en moški, medtem pa je bil drugi aretiran zaradi poskusa uboja. 

Več in natanšneje preberite na POVEZAVI.

Zadnje novice

Sorodne vsebine