22 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Frontex odgovarja na obtožbe levičarjev: dokazov o nasilnem vračanju migrantov v Turčijo ni!

Vir: STA

Upravni odbor Evropske agencije za mejno in obalno stražo Frontex je v četrtek sporočil, da v notranji preiskavi primerov, v katerih naj bi pripadniki Frontexa sodelovali pri nezakonitem nasilnem vračanju migrantov iz Grčije v Turčijo, niso našli dokazov o kršenju človekovih pravic. Vendar pa agencija ni podala informacij o vseh incidentih.

Člani upravnega odbora, v katerem so predstavniki držav članic EU in dva predstavnika Evropske komisije, so obravnavali poročilo delovne skupine, ki je opravila notranjo preiskavo domnevnega sodelovanja mejnih stražarjev Frontexa pri nasilnem vračanju migrantov iz voda Evropske unije v Turčijo. O tem je oktobra poročalo več tujih medijev.

Odbor je v izjavi sporočil, da “na podlagi predloženih informacij ne more najti dokazov o kršenju temeljnih pravic”. Vendar pa se to nanaša samo na osem od 13 incidentov. Pet jih morajo še podrobneje preiskati, potrebujejo tudi dodatna pojasnila Frontexa, poročajo tuje tiskovne agencije.

Agencija sicer informacij o treh incidentih sploh ni zagotovila v določenem roku. V odboru so poudarili, da so zaradi tega “zelo zaskrbljeni”. Vodjo Frontexa Fabriceja Leggerija so pozvali, naj “takoj zagotovi manjkajoče informacije” in uveljavi priporočila za izboljšanje delovanja agencije.

Leggeri je v odzivu pozdravil poročilo delovne skupine upravnega odbora in priporočila za nadgradnjo Frontexovega sistema poročanja. Zagotovil je, da bo skupaj svojimi sodelavci poskrbel za to, da bodo poročali o vsaki morebitni kršitvi temeljnih pravic, je Frontex zapisal na Twitterju.

“Veseli me, da delovna skupina zaenkrat ni našla dokazov o vpletenosti Frontexa v domnevno nasilno vračanje,” je dodal izvršni direktor agencije. Zagotovil je, da bodo priskrbeli dodatne informacije, ki bodo omogočile, da bo delovna skupina upravnega odbora zaključila poročilo.

Frontex zaradi očitkov o nadlegovanju, neprimernem vedenju in nasilnem vračanju migrantov, ki je v nasprotju z mednarodnim pravom, sicer preiskuje tudi evropski urad za boj proti goljufijam Olaf. Več evropskih poslancev je Leggerija pozvalo k odstopu, a so iz Frontexa v sredo sporočili, da izvršni direktor ne namerava odstopiti.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine