8.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

Erdogan proti Evropi načrtno poslal preko 400 kriminalcev?

Turčija proti Evropi ni spustila samo več deset tisoč nezakonitih migrantov, ampak tudi kriminalce iz zapora. Recep Tayyip Erdogan je namreč več kot 400 kriminalcem omogočil izhod izza zapornih rešetk v primeru, da gredo do meje in zaprosijo za azil v Evropi. Policija jih je le spustila in jim naročila, da naj hodijo naravnost. 

Eden izmed kriminalcev je javno povedal, da je en mesec preživel v turškem zaporu. “Policija nas je izpustila. Pri sebi nimamo ne denarja, ne telefonov. Tako, da sedaj hodim proti Evropi v iskanju novega življenja.” 

“Kot Afganistancu, mi je težko v Turčiji,” je povedal v izpovedi in na vprašanje, kako je sploh prišel do meje, odgovoril, da jih je policija pripeljala do meje in jim povedala, da so meje odprte.

V nedeljo je Turčija potrdila, da ne bo več zadrževala migrantov, ki želijo v Evropo, turški notranji minister pa je preko Twitterja sporočil, da  se je proti Evropi čez provinco Edirne na meji z Grčijo in Bolgarijo napotilo več kot 76 tisoč migrantov. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se je odzvala in izrazila zaskrbljenost.

Oblasti v Turčiji opozarjajo, da bodo številke prihodov novih nezakonitih migrantov preko njihove meje na ozemlje Evropske unije samo še strmo naraščale. Grčija pa je potrdila, da skušajo migrantom preprečiti vstop v državo in s tem v Evropsko unijo. Grška vlada se je na račun vse večjega števila migrantov, ki prihajajo na grško-turško mejo, sešla tudi na kriznem zasedanju.

Hana Murn/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine