12.3 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Dramatični incidenti v centru Sarajeva – Migranti pretepajo in ropajo prebivalce

Park nasproti mestne hiše v Sarajevu, ki je že več mesecev šotorsko naselje migrantov, postaja nevaren del mesta, ne le za sosednje prebivalce, ampak za celotno mesto. V soboto popoldan se je zgodil incident, ko je okoli sedem migrantov obkrožilo prebivalca, vzeli so mu denarnico, nanj kričali in mu niso pustili oditi. Šokiran se je tolpe skušal znebiti, a so mu sledili še kakšnega pol kilometra in zahtevali še več denarja. Zmerjali so ga, da je slab človek (“bad man”).

Na pomoč so mu priskočili novinar in nekaj fantov, ki so pritekli iz trgovine blizu tramvajske postaje Baščaršija, in odgnali migrante. “Tega ne moremo več trpeti, nenehno se to dogaja,” je dejal Edin Osivčić, eden izmed fantov, in zdelo se je, da ni prvič pomagal odgnati migrante. “V parku je približno sto migrantov, predvsem mlajši moški iz Libije, Tunizije, Egipta, Maroka, Pakistana, povedali pa so nam, da prihaja še večja skupina. Med migranti je tudi družina iz Alžirije in otroci tečejo po parku.”

Prostovoljko Denis, ki je prišla iz Nemčije in medijem rada govori, kako po cele dneve pripravlja za migrante sendviče, so novinarji iz Dnevnega avaza vprašali, zakaj ni pomagala tujcu, ki so ga so napadli, pa je zelo arogantno odgovorila: “Pa kaj jim jaz lahko storim!” Drug prostovoljec pa je skušal prekiniti pogovor med novinarjem in prebivalcem, ki živi blizu, in dejal: “Tu ni nobene organizacije, ogromno je bolnih ljudi in tudi sumljivih poslov, nismo več varni. Stalno se pretepajo, verjemite, sem prihajajo prostovoljci in ‘zdravniki’, ki jim dajejo vsa možna zdravila. Med migranti so tudi ranjeni, vse je umazano, njim in nam grozi epidemija.”

Prebivalci jim prinašajo hrano, ostanki pa romajo na tla parka
Medtem je skupina prebivalk Sarajeva prinesla hrano, pri čemer je nastala zmeda, porivanje, vse je bilo na robu incidenta. Dež je park spremenil v blato, vsake toliko časa pa se je pojavil kakšen bos otrok iz šotora in prosil mimoidoče v bosanskem jeziku “molim marku” (prosim za drobiž). Asaf iz Sirije je vprašal novinarje, kaj delajo, zakaj ne pomagajo. Novinarji pa so pokazali na kup smeti, ki je le nekaj metrov stran od njegovega šotora – kartoni od hrane, ostanki solate in kruha. Vprašali so ga, ali se ne boji bolezni, zakaj tega ne očistijo. “Jaz bi pospravil, drugi pa ne, je dejal in dodal, da čevlje potrebuje tudi za poletje. “Števika 42.”

V parku uporabljajo tudi drogo, a policija prihaja le občasno
Do novinarjev je prišla tudi sosednja prebivalka in dejala, da je v kampu ogromno problemov in da ne razume, zakaj so tako glasni, zakaj se toliko kregajo in zakaj ji pod okna mečejo smeti in hrano, ki je ne pojedo. “Domačini prinesejo hrano, ampak zgleda, da niso niti lačni niti žejni. Če sem iskrena, se jih bojim. Pravijo, da imajo tudi drogo.” Iz ministrstva za notranje zadeve je dežurni dejal, da “država nima financ, da skrbi za te ljudi”in dodal, da občasno policisti obhodijo park, a niso zabeležili nič resnega, ter poudaril, da je stanje v parku “pod nadzorom”.

A. G./Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine