4.9 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Bruselj podaljšuje začasno zaščito za ukrajinske begunce do marca 2024

Piše: C. R., STA

Direktiva o začasni zaščiti za begunce, ki bežijo pred rusko agresijo v Ukrajini, bo v veljavi vsaj do marca 2024, je danes sporočila evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson. Obenem se po novem tistim, ki se vrnejo v Ukrajino, ne bo treba odjaviti od začasne zaščite. Tako bodo ob vrnitvi v EU znova upravičeni do podpore.

Kot je povedala Johansson, EU že od začetka ruske invazije na Ukrajino pred skoraj osmimi meseci nudi takojšnjo zaščito tistim, ki se zatekajo v unijo. V rekordnem času je prvič v zgodovini sprožila direktivo o začasni zaščiti, ki posameznikom omogoča podporo pri iskanju namestitve, dostop do zdravstvene oskrbe, izobraževanja in evropskega trga dela. Tovrstne zaščite je trenutno deležnih 4,2 milijona Ukrajincev, je dejala komisarka.

“Danes bi rada sporočila, da bo direktiva o začasni zaščiti veljala najmanj do marca 2024,” je poudarila. Po njenih besedah tudi današnji ruski napadi na Ukrajino kažejo, da je pomembno, da EU še naprej sprejema tiste, ki bežijo. Podaljšanje je po besedah komisarke avtomatično in ne potrebuje potrditve članic.

Poleg tega se tistim, ki se za daljše obdobje vračajo v Ukrajino, ne bo treba več odjavljati od začasne zaščite. O tem bodo morali zgolj obvestiti nacionalne oblasti članice EU, v kateri so. “Tako bo lažje, če bodo morali znova bežati,” je pojasnila Johansson.

Če se bodo vrnili v Ukrajino, ne bodo več upravičeni do pravic, ki jim pripadajo v okviru začasne zaščite. Bodo pa ohranili registracijo, je še dodala.

EU je obenem danes zagnala posebno platformo, v okviru katere bodo Ukrajinci lažje našli delo v uniji. Zaenkrat v platformi sodeluje pet držav članic, tudi Poljska, v kateri je nastanjenih največ ukrajinskih beguncev.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine